Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-05-19T19:50:18+03:00
Atributul este partea secundară de propoziție care determină un substantiv sau un substitut al acestuia (pronume, numeral sau adjectiv substantivizat) pe care îl precizează, îl identifică sau îl califică indicând o caracteristică sau o calitate a acestuia. Răspunde la întrebările: care?, ce fel de?, al/a/ai/ale cui?, câți?, câte?.În limba română[modificare | modificare sursă]Subordonarea se realizează prin:acord când atributul este exprimat prin adjectiv, verb la participiu sau numeraladerență când atributul este exprimat prin locuțiune adjectivală sau adjectiv invariabilÎn topica normală, atributul este poziționat:după regent dacă este exprimat prin:adjectiv calificativdeterminativadjectiv pronominal de întărirepronominal posesivsau locuțiune adjectivalăînaintea regentului dacă este exprimat prin:numeraladjectiv pronominal relativadjectiv pronominal demonstrativadjectiv pronominal nehotărâtadjectiv pronominal negativlocuțiune adjectivalăClasificare[modificare | modificare sursă]Atributul se clasifică după valoarea părții de vorbire prin care este exprimat în:Atribut adjectivalAtribut substantivalAtribut pronominalAtribut verbalAtribut adverbialAtribut interjecționalAtributul determină:un substantiv:"Urcând șoseaua cea mare șerpuită peste Stânișoara, Vitoria și Gheoghiță auziră glasul puhoaielor" (Mihail Sadoveanu,Baltagul)un pronume:"Toate acestea vor fi rezolvate curând."o parte de vorbire exprimată prin substantiv:"Trei dintre ei sunt matematicieni.


În gramatică, adjectivul este o parte de vorbire care indică însușirile unui concept (obiect, ființă, idee abstractă) exprimat de obicei printr-un substantiv. În limbile în care substantivele au gen și număr (precum limba română) adjectivele sunt de obicei cuvinte flexionare.
ubstantivul este partea de vorbire care denumește ființe, obiecte, substanțe, locuri, evenimente și o serie de noțiuni abstracte. Este una din puținele părți de vorbire prezente în toate limbile (o alta este verbul). În unele limbi substantivele se modifică după număr și caz. În propoziție, substantivele au adesea rolul de subiect sau complement direct, pot fi înlocuite de pronume sau pot fi determinate de adjective.
2014-05-19T19:50:35+03:00
Atributul adjectival - se exprima prin: adjectiv propriu-zis, adjectiv provenit din participiu, sau prin numeral cu valoare adjectivala. Atributul substantival poate fi;genitival (substantivul este în cazul genitiv), prepozitional (substantivul este precedat de prepozitie si sta în cazul acuzativ). Atributul pronominal este:genitival (pronumele e în cazul genitiv), prepozitional (pronumele e precedat de prepozitie si sta în cazul acuzativ)