Salut! :-D Ma puteti ajuta cu tema la romana?Am de facut caracterizarea lui Samson din 'Ciobanila' de Vasile Voiculescu.Nu trebuie sa fie cine stie ce caracterizare fara cuvinte din alea 'academice'

P.S tema de clasa a 7a

Multumesc anticipat :)

2

Răspunsuri

2014-01-25T17:06:22+02:00
Naratorul il caracterizeaza pe Samson (caract.directa) ca pe un "dulau de curte, ce latra foarte tare".Samson este un demagog, adica un omul care vorbeste despre dreptate, fiind nemultumit de 'inaltimea'(materiala)a altora, iar Samurache este tipul omului care are naivitatea de a crede in vorbele auzite, insa va observa ca sunt valabile doar in teorie, nu si in practica.
12 3 12
Cel mai inteligent răspuns!
2014-01-25T17:52:19+02:00
Samson este, de fapt, eroul povestirii deoarece autorul insista asupra lui si-l prezinta în evolutia sa comportamentala. La început, câinele este înfatisat fioros, "cu blana vâlvoi, terfelita de pulberi si noroaie, cu lantul târâs dupa el". Desi era hâd, nu parea primejdios. Si cu toate ca este alungat mai întâi cu pietre, Samson persevereaza si este acceptat pâna la urma de copii si de dascal. Simte afectiunea acestora si când este pus în slujba si-o face cu credinta (îi însoteste pe copii, îi apara), capata încredere în sine ("de data aceasta nu mai pasea sfios în coada alaiului") dovedindu-se un paznic grijuliu, inimos si viteaz. Cu o uimitoare stapânire, câinele trece cu bine si o alta încercare, rezistând tentatiei de a mânca bucata de carne. El evolueaza nu numai comportamental, ci si ca aspect exterior: "Ajunsese mândria scolii. Se facuse din nou frumos. Ploile îl spalasera si latele lui învoalate îl îmbracau într-o sarica alba din crestet pânaîn vârful cozii." Devotat învatatorului si ascultator, îi disciplineaza pe copiii rai, îi ajuta pe cei slabi, ceea ce îi aduce faima de câine nazdravan. Prin ceea ce face, Samson îsi manifesta, de fapt, comportamentul mostenit de la înaintasi ("asa cum primise el predanie din batrânii câini, mosi-stramosi ai stânelor"), aplicat însa unui alt mediu.
18 4 18