Răspunsuri

  • Utilizator Brainly
2014-05-19T17:28:22+03:00
Regele Carol I al Romaniei (20 aprilie 1839 - 27 septembrie/10 octombrie 1914), s-a nascut ca Printul Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, la castelul din Sigmaringen, fiind fiul Principelui Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen si al Principesei Joséphine de Baden. In afara traditionalei cariere militare prusace, a urmat studii politice si de estetica. A fost ales Domnitor al Principatelor Romane Unite in aprilie 1866. La 10 mai, in acelasi an, El intra in Bucuresti si depune juramantul de credinta in fata natiunii. La 29 iunie, Parlamentul adopta prima Constitutie a Romaniei, una dintre cele mai avansate ale vremii, redactata pe modelul celei belgiene, care il confirma pe Carol I ca Domn.
Articolul 82 stabilea principiul succesiunii masculine in ordine de primogenitura, dintre descendentii Regelui Carol I, cu conditia adoptarii confesiunii Crestin-Ortodoxe. Aceasta prevedere a creat inca de la inceput mari dificultati, Parlamentul acceptand, mai tarziu, alegerea nepotului Sau, Ferdinand, ca Principe Mostenitor.
La 15 noiembrie 1869, Carol I se casatoreste cu Elisabeta de Wied, devenita Doamna a Romaniei. Singurul lor copil, Principesa Marioara, a murit la doar trei ani.
Depasind dificultatile politice, intrigile anti-monarhice si propriile sale indoieli, tanarul Domn a reusit sa se impuna si sa isi consolideze pozitia de monarh modernizator al tarii. In 1875, bugetul Romaniei se dublase fata de cel din 1866.
La 10 mai 1877, Carol I proclama Romania stat independent. El va participa personal la campaniile militare din timpul Razboiului Ruso-Romano-Turc din 1877/1878, asumand comanda armatei ruso-romane la asediul Plevnei. Razboiul fiind castigat, Romania isi vede Independenta confirmata.
La 26 martie 1881, Carol I este proclamat Rege al Regatului Romaniei, aducand astfel tara in randul natiunilor europene ale vremii. Este incoronat la 10 mai 1881 cu o coroana de otel, fabricata prin topirea unui tun de la Plevna.
Regele Carol I a fost o persoana foarte calculata, austera, meticuloasa si demna. Un lider puternic, care a avut permanent grija de imaginea si influenta Romaniei pe scena europeana si care a stiut sa fie arbitrul intelept al fortelor politice ale vremii. Si-a castigat dragostea romanilor prin puterea exemplului.
A trecut la cele vesnice la 27 septembrie 1914, putin timp inainte de inceperea Primului Razboi Mondial, si a fost ingropat in Necropola Regala de la Curtea de Arges.
1 5 1