Răspunsuri

  • Dlk
  • Începător
2014-05-19T18:19:08+03:00
Oan PAULENCU (5.12.1940) - interpret român din Basarabia, cântăreţ de operă (bas), folclorist, moderatorul emisiunii "Tezaur folcloric românesc" la radio "Vocea Basarabiei".
Ioan PAULENCU:
"Sunt nascut la 5 decembrie 1940, regiunea Cernauti, comuna Voloca. Dupa absolvirea scolii, am muncit la diferite servicii fizice: la caile ferate, ca muncitor, la parcul de tramvaie ca muncitor, la reteaua de drumuri regionale ca muncitor. La varsta de 19 ani, mi-am insusit meseria de modelier cizmar. Am lucrat asa pina la varsta de 26 de ani, in timp ce cantam in paralel si in corul bisericesc din sat. La 26 de ani,am devenit student al Institutului de arte ''Gavriil Muzicescu'' din Chisinau. Din anii 1968-1972, in paralel cu studiile, am lucrat in orchestra "Folclor" al Radioului si Televiziunii din Moldova. Din 1972 pana in prezent (71 de ani), sunt solist la Opera Nationala.
cred ca nu este nici o noutate daca voi raspunde ca am suferit enorm de mult pentru ca am fost si sunt roman. In Basarabia, pe timpul sovetic,toti romanii erau persecutati. In anul 1978, m-am dus ca sa-mi corectez toate datele biografice, prezentand certificatul de nastere, al meu, al tatalui si al mamei, certificatul lor de casatorie, unde erau descrisi ca: agricultori romani. Nu au vrut sa ma inregistreze ca roman. M-au sfatuit sa ma adresez la sectia de pasapoarte republicane din Moldova.
In prealabil, in 1957, la cercul militar, in mai putin de 2 minute mi se schimbase numele: din Paulencu in ‘Pavlenco’, din Ioan in ‘Ivan’, si din roman in ‘moldovan’. Deci la sectia de pasapoarte republicana, seful, cand a citit documentele romanesti ale parintilor,