Răspunsuri

2014-05-18T20:17:40+03:00
Mureșul este un râu, care curge în România și Ungaria, în lungime de 761 km și se varsă în Tisa. Mureșul izvorăște din Munții Hășmașu Mare, străbate Depresiunea Gurghiului și defileul Toplița - Deda, traversează Transilvania separând Podișul Târnavelor de Câmpia Transilvaniei, străbate culoarul Alba-Iulia - Turda, în Carpații Occidentali separă Munții Apuseni de Munții Poiana Ruscă, străbate Dealurile de Vest, Câmpia de Vest trecând prin municipiul Arad spre Ungaria, unde se varsă în râul Tisa. Pentru 22,3 km râul marchează frontiera româno-ungară. Afluenți acestuia sunt: Târnava Mare, Târnava Mică (din Carpații Orientali) ce se unesc la Blaj județul Alba, Sebeș, Strei (din Carpații Meridionali), Arieș și Ampoi (din Munții Apuseni).
1 1 1
2014-05-18T20:21:53+03:00
Râul Mureş este un râu transfrontalier între România şi Ungaria. Este cel mai mare afluent al Râului Tisa, care este principalul afluent al  Fluviului Dunărea. Suprafaţa bazinului hidrografic al râului Mureş este de 29.767 km2 şi lungimea cursului principal este de 789 km, din care 28.310 km2, respectiv 761 km sunt incluse în teritoriul României; astfel este cel mai lung curs interior şi unul din râurile cele mai semnificative ale bazinului carpatic. Mureşul străbate bazinul Transilvaniei spre direcţia vestică şi se varsă în Tisa la Szeged.
În interiorul Parcului Natural Lunca Mureşului râul străbate o lungime de 88 km având o lăţime medie de 120 m, ultima porţiune de 21 de km de la Nădlac la Cenad reprezentând şi graniţă între România şi Ungaria.
Pădurile din zona inundabilă a porţiunii din Ungaria a râului Mureş fac parte din Parcul Naţional Körös-Maros.  Obiectivul Parcului Natural Lunca Mureşului este protejarea peisajului, habitatelor şi speciilor specifice de luncă printr-un managementul durabil al activităţilor umane, astfel încât să reprezinte şi un spaţiu ideal pentru activităţi de educaţie ecologică şi ecoturism.  În acest sens în parcurile naturale de pe ambele părţi ale graniţei, iubitorii naturii sunt aşteptaţi în centre de vizitare şi să parcurgă trasee tematice.
 


2 4 2