Răspunsuri

2014-05-16T15:35:11+03:00
Bunele maniere și bunul-simț merg mână în mână la oamenii de calitate, dar în același timp, ele dispar, la fel, tot împreună, fapt ce reprezintă o problemă de bază în România sau Moldova actuală. Tot mai mulți români se plâng de lipsa bunului-simț la români, fiind exact în situația omului aflat în mașină, în trafic, care se plânge de aglomerația rutieră (la care participă și el, având aceeași vină).
Regulile din "Codul Bunelor Maniere", expuse mai jos, sunt într-o ordine aleatorie, chiar amestecate voit, pentru a oferi cititorului șansa de a citi reguli de bun-simț din altă sferă decât aceea de care este interesat în mod direct. Dacă cineva este interesat de bunele maniere la masă, poate este cazul să dea și de bunele manierele când salutăm sau când folosim mijloacele de transport în comun, reguli care, probabil, ar fi fost scăpate din vedere.p-s : am scries ceia ce-am gasit!
1 5 1
  • Utilizator Brainly
2014-05-16T16:22:42+03:00
Bunele maniere in societateLa inceput, omul traia in salbaticie, manat de instincte primitive, iar cadrul social nu era unul tocmai favorabil. Cu timpul, el a invatat sa se autoeduce, sa stabileasca niste reguli, pe care fiecare membru al societatii era nevoit sa le respecte, intocmai pentru a atinge acel prag de civilizatie care sa confere armonie si intelegere in cadrul comunitatii de trai.Samanta civilizatiei a fost plantata, pentru intaia oara, in sanul curtilor regale, fiind "intretinuta" mai tarziu de aristocratie si de burghezie. Burghezia este cea care stabileste un cod de maniere unanim acceptat. Prin respectarea acestui cod de maniere, individul devine educat, instruit si cultivat, capatata siguranta de sine, isi largeste orizonturile, gandeste in perspectiva si devine liber in tot ce intreprinde.Respectarea a cat mai multor reguli de comportament mentine echilibrul social. Comunitatea se imparte in mai multe categorii de oameni, oameni care respecta cu strictete codul bunelor maniere, alti oameni care cunosc codul de conduita, dar care renunta sa il respecte din diverse motive, cat si oameni care au ramas tot la acel stadiu de primitivitate, care fie renunta sa primeasca o educatie aleasa, fie nu traiesc intr-un cadru favorabil dobandirii ei.Un copil, spre exemplu, cunoaste lumea prin ochii oamenilor din jurul lui. Este foarte important ca acestia sa stie foarte bine care sunt cele mai importante calitati ale omului pe care, inca de la cea mai frageda varsta, sa le dobandeasca. Deprinderile se formeaza cel mai bine in copilarie, dar asta nu inseamna ca problemele de educatie nu pot fi corectate.Individul manierat este cel caracterizat de onoare, cel pe care francezii il numesc "l'honnete homme", prin care se intelege un om cinstit, in care poti avea intotdeauna incredere. Calitatile lui sunt toleranta, sensibilitatea, rabdarea, respectul fata de sine si fata de cei din jurul lui, simtul libertatii, spiritul constructiv si conciliant. Este acea persoana pe care mai toata lumea o indreageste si o admira. Reprezinta, astfel, un model demn de urmat in societate.Opus acestui tip de persoana este individul intotdeauna nemultumit, egocentrist, intolerant, lipsit de principii morale, agresiv si extrem de brutal in comportament si limbaj. Este genul de om care, constient sau nu de propriile sale defecte, genereaza conflicte, tulbura apele linistite, distruge echilibrul societatii si recurge la cele mai nepotrivite metode.Asadar, respectarea bunelor maniere in societate este secretul unui trai lipsit de conflicte, pasnic si echilibrat. Oamenii sunt fiinte care se pot distinge de animale intocmai prin aplicarea acestor norme de conduita stabilite inca de demult. Cheia unei vieti armonioase a fost inmanata de generatii la rand si  trebuie pastrata cu sfintenie, pentru ca numai in acest mod vor fi deschise portile civilizatiei.
1 5 1