Răspunsuri

2014-05-14T20:31:05+03:00
1.    Actiunea nuvelei are un singur fir narativ.Pentru ca este o creatie epica are un subiect structurat pe momentele subiectului.Nuvela are un conflict puternic interiorsi exterior, principal si secudar.Actiunea are un ritm alert, nu se insista asupra detaliilor.2.    Personajul de nuvela are trasaturi specifice prin care se deosebeste de alte tipuri de personaje; in nuvela apare, de obicei, un singur personaj principal.In nuvela se pune mai mult accentul pe caracterizarea personajelor decat pe actiune.Personajului de nuvela i se realizeaza un portret complex.In realizarea portretului se utilizeaza mijloacele caracterizarii direct, sunt prezentate de narator, si indirecte, care reies din: vorbele rostite, din faptele sale, din gandurile lui, din atitudinea celorlalte personaje fata de el, din descrierea lumii in care traieste si din prezentarea aspectului exterior.
3.    In nuvela modul de expunere dominant este naratiunea. Apar, de asemenea, descrieri,dialogul si monologul.4.    Fiind o creatie literara si in nuvela sunt utilizate figuri de stil si procedee artistice.5.    Dintre tehnicile narative aici se foloseste inlantuirea.6.    Stilul acestei nuvele se caracterizeaza prin oralitate, realizata prin mai multe mijloace artistice: cuvinte si expresii populare, regionalisme, propozitii interogative si exclamative si dialoguri(intre si ).7.    Ca in orice creatie epica exista si in nuvela un narator aparent obiectiv.Specific acestei nuvele este faptul ca naratorul face judecati de valoare(ex:)Este evidenta in acelasi timp, atitudinea usor ironica, dar admirativa fata de person
2014-05-14T20:33:20+03:00
Specie a genului epic ; text in proza ; opera de dimensiuni medii , mai ampla decat schita si mai scurta decat romanul ; prez. unui nr.  relativ redus de personaje , accentul cade asupra evolutiei complexe a personajului principal ; prez. unui sg conflict , centrat pe intriga , urmarit pe un sg. fir narativ ; timpul si spatiul desf. evenimentelor sunt relativ reduse.