ok
S-a născut la 1 februarie 1852, în satul Haimanale (care astăzi îi poartă numele), fiind primul născut al lui Luca Ștefan Caragiale și al Ecaterinei Chiriac Karaboas. Conform unor surse, familia sa ar fi fost de origine aromână.Tatăl său, Luca (1812 - 1870), și frații acestuia, Costache și Iorgu, s-au născut la Constantinopol, fiind fiii lui Ștefan, un bucătar angajat la sfârșitul anului 1812 de Ioan Vodă Caragea în suita sa.
si despre opera?
va rog frumos sa fiti seriosi maine o sa dau teza iareu trebuiesa invat tot
si mai trebuie sa invat doar asta

Răspunsuri

2014-05-14T19:15:50+03:00
Opera este scrisa de Ion Luca Caragiale , A fost publicata in 1901 in volumul,, momente si schite ,,Autorul nareaza o intamplare din viata micilor functionari , care doresc printr-un castig intamplator sa-si depaseasca conditia sociala, personaj principal fiind Lefter Popesc .Acesta trece printr-un sir de intamplari neprevazute, care il pun in situatii din ce in ce mai tensionate,destinul ii joaca o farsa cu consecinte dramatice .dupa 3 zile de cautari isi aminteste ca  biletele sunt in jacheta cenusie , cand afla ca sotia sa a dat jacheta locul bucurie e luat de furie .Hotarat pleaca sa gaseasca biletele de la tiganci. Popescu este victima hazarului , care a hotarat sa ramana ghinionist si un om simplu . 

Nuvela este o opera epica in proza cu un singur fir narativ cu actiune bazata pe un conflict puternic in care se prezinta un personaj in devenire. Este o opera epica deoarece autorul isi exprima sentimentele indirect prin intermediul actiunii si personajelor. Modul de expunere predominant este naratiunea care se imbina cu descrierea si dialogul. Naratorul relateaza obiectiv intamplarile la persoana a III-a. Actiunea este mai complicata decat a schitei, are un singur fir narativ, iar firul narati
2014-05-14T19:24:47+03:00


ion luca Caragiale s-a nascut la data de 1 februarie intr-un sat numit ”haimanale”.

in nuvela doua loturi este vorba despre ghinionul pe care il are un functionar marunt pe nume lefter popescu.

asadar personajul principal al nuvelei pe langa faptul ca este sarac mai e si tare ghinionist.