Răspunsuri

2014-05-15T22:11:24+03:00
4.1. Consecinte
Fara indoiala, veti intalni sau veti lucra cu persoane care resping orice discutie despre etica. De ce? in primul rand, nu reusesc sa vada avantajele luarii in seama a eticii si, in al doilea rand, nu observa nici costurile atrase de practicile ce contravin principiilor eticii.
De aceea, inainte de a analiza costurile pe care le implica nerespectarea eticii si beneficiile aduse de un comportament etic, trebuie stiut ca exista si persoane care argumenteaza impotriva eticii.


O justificare a acestui punct de vedere ar fi faptul ca rezultatele unor afaceri dubioase nu sunt intru totul negative. Contrar asteptarilor, sunt profesionisti care castiga sume mari in acest mod; atunci de ce ar actiona in mod etic?
In ciuda opiniei de mai sus, un numar tot mai mare de manageri devin constienti ca multi din oamenii de afaceri care actioneaza astfel sunt prinsi politicieni corupti isi dau demisia si chiar sportivi de renume sunt indepartati din competitii. Fireste, nu toti vinovatii sunt descoperiti. Multi sarlatani au cariere de succes.
Unii oameni de afaceri se imbogatesc peste noapte profitand de naivitatea si sperantele altora.
Cele de mai sus nu sunt menite sa sugereze ca oamenii de afaceri sunt in mod inerent necinstiti. Sigur ca nu. Dar exista multi oameni de afaceri care nu respecta principiile de etica, deoarece, privind in jur, constata cat de mare este numarul celor care s-au comportat astfel ani de zile si nu sunt descoperiti. Si deseori citeaza fara retineri cazuri de incalcare a legii soldate cu succes.
Sunt infractiuni si crime care raman nerezolvate, in acelasi mod, cei care au succes in afaceri in urma aplicarii unor practici contrare eticii pot, de asemenea, scapa nepedepsiti. Dar acest lucru nu exprima starea unei comunitati de afaceri, a mediului de afaceri in general, a succesului in afaceri in mod special ci dovedeste o atitudine ce este necesara pentru societatea si faptul ca indiferent cand, cei cu un comportament contrar eticii in afaceri vor plati chiar si prin izolarea lor de organizatiile patronale si de catre societate.

4.2. Efectele
Efectele nerespectarii eticii in furnizarea serviciilor STP sunt considerabile.
Etica poate parea un subiect greu de abordat in termeni exacti, matematici. Totusi, lipsa eticii poate aduce daune cat se poate de concrete si masurabile, in plan material si in plan responsabil fata de legile tarii, in plus, reputatia si cariera iti pot fi distruse ireparabil atunci cand ignori etica sau ai intentia de a nu o respecta.
Globalizarea si accesul la informatii globale creeaza premisele unei izolari reale a celor ce nu respecta o etica in furnizarea serviciilor. Mediatizarea unor situatii de acest fel poate duce la eliminarea persoanei din mediul profesional.
2 3 2