Răspunsuri

2014-01-23T19:15:12+02:00
trăsătura monumentelor gotice este masivitatea lor
Două dintre elementele caracteristice ale arhitecturii gotice sunt bolta în arc frânt, sau ogiva, care este de fapt o intersecție longitudinală a doua bolte clasice ale stilului romanic, și arcul de susținere al ogivei, așa numitul arc butant. Un al treilea element definitoriu, care apare la multe clădiri gotice, nefiind însă omniprezent, este rozeta, prezentă atât în basoreliefuri cât și în alte forme ornamentale.
2014-01-23T19:17:05+02:00
a)  Planul predominant e cel de cruce latina, iar edificiile sunt de dimensiuni mari. 
b)  Zidurile masive din stilul romanic sunt  inlocuite cu ziduri mai subtiri si inalte, sprijinite la exterior de contraforti in forma de arcuri butante (proptitori ingusti si inalti, meniti sa preia o parte din greutatea boltilor). 
c)  Interiorul e impartit in mai multe nave longitu­dinale, (trei sau cinci),  delimitate prin siruri de  coloane  subtiri.  
d)  Elementul nou si specific   stilului gotic e arcul frant sau ascutit (unghiul format de intretaierea a doua segmente de cerc), dar mai ales ogiva si bolta ogivala (bolta sprijinita pe doua arcuri diagonale de sus­tinere, care se incruciseaza in punctul de cheie a boltii). e)  Dintre incaperile bisericilor de tip romanic dispar nartica de la fatada si criptele de sub chor, dar se mentin deambulatoriile, formate din siruri de coloane, iar absidele altarului sunt mai mult poligonale decat semicirculare, fiind flancate spre exterior de mici capele.   
f)  Ferestrele sunt foarte numeroase, largi si inalte, terminate in forma de rozeta sau de flacara si impartite longitudinal prin colonete, avind geamuri multicolore (vitralii translucide), care dau interiorului lu­mina multa (goticul a cultivat cel mai mult arta vitraliilor, dintre care unele cuprind o minunata iconografie a sticlei colorate, fiinda devarate opere de arta). 
g) In  ornamentatia interioara pictura este intrebuintata mai putin ;predomina (mai ales la exterior) sculptura monumentala (statuara).Stilul gotic decade in sec. XVI, cand este concurat din ce in ce mai mult de arta noua a Renasterii. 

1 4 1