Imi explica cineva si mie diateza pasiva si reflexiva cat mai usor de inteles?

1
pai...diateza pasiva inseamna ca subiectul gramatical suporta actiunea adica de ex.cand zici ca Gardul este reparat de bunicul. "gardul" in cazul de fata este cel care suporta actiunea pt ca el este construit. iar diateza reflexiva intotdeauna inaintea ei se afla un pronume reflexiv de aici putem recunoaste diateza reflexiva de ex. daca zic Elevii se gandesc la examen. SE GANDESC e diateza reflexiva din cauza ca avem pron reflexiv "se"
diateza pasiva actiunea este realizata de subiectul logic(complementul de agent) si suferita de subiectul gramatical. Diateza pasiva au numai verbele care au la diateza activa complementul direct exprimat. Ex:Cartea este citita de Mihai. diateza reflexiva actiunea este realizata si suportata de subiect.Ex: Eu ma bucur.
Diateza pasiva se formeaza cu verbul auxiliar "a fi"(la diferite moduri si timpuri) si cu participiul verbelor de conjugat(care se acorda in gen,numar si caz cu subiectul).
Ms mult.
Cu placere.

Răspunsuri

2014-01-23T19:17:48+02:00
Diateza pasivă o identifici prin Complementul de agent, cel care suportă acţiunea verbului.
Ex.: Cartea este citită de elev. - de elev, este complement de agent, el este cel care realizează acţiunea de a citi.
+ Ana este crescută de bunici. Marian a fost certat de părinţi. Eminescu va fi uitat de români.
Ţine minte structura verb + complement agent.

Diateza reflexivă are caracteristic pronumele reflexiv. De aici şi denumirea. Prin prezenţa pronumelui reflexiv o identifici imediat.
Ex.: mă bucur, te superi, se mişcă, ne jucăm, vă plimbaţi, se ceartă.