Răspunsuri

2014-05-14T16:48:29+03:00
Caracterizarea lui Dan - Dan, capitan de plaiÎn conturarea acestui personaj, poetul îmbină caracterizarea directă cu cea indirectă si cu cea paralelă. Dan este caracterizat în mod direct de către autor,într-un sugestiv portret “Bătrânul Dan trăieşte ca şoimul singuratic”. Tot în mod direct el este caracterizat de catre hanul tătar care îi recunoaşte înţelepciunea “O, Dan om inţelept, cunosc al tău renume” şiîi admiră viaţa şi faptele vitejeşti “O Dan, ferice de tine care pere/ avand o viaţă verde în timpul tineretii / si alba ca zapada in iarna batranetii”.
Eroul însuşi se autocaracterizează, cunoscându-şi calităţile, el îşi îndeamnă calul “N-aibi grijă mai şoimane /Eu am ţi duc cu mine / O vrajă rea de duşmani / şi bună pentru tine”.

Dan, căpitan de plai este împărţit în şapte capitole – tablouri (numerotate de autor cu cifre latine), fiecare cuprinzînd relatarea uneia din întîmplările care contribuie la conturarea subiectului. În expoziţia (I,II) sunt prezentaţi eroii – Dan, care trăieşte ,,pe-un munte păduratic”, află, ascultînd ce vorbesc ,,doi vechi stejari”, că-i ,,sabie în ţară”, c-au năvălit tătarii şi ,,ţara-i în foc”. Vulturii şi ulii (simbolizind pe tătari) îi confirmă spusele stejarilor. El hotărăşte să plece deîndată împotriva cotropitorilor (intriga), zicîndu-şi:,,O, Doamne sfinte, mai dă-mi zile de trai/Pîn ce-oi strivi toţi lupii, toţi şerpii de pe plai”.
Capitolele III – IV (subiectul propriu-zis) prezintă întîlnirea lui Dan cu Ursan, ca şi descrierea luptei celor doi viteji cu oastea tătărească, luptă care constituie totodată şi punctul culminant al poemului. Cei doi sunt înzestraţi de autor cu puteri ..
mmms da imi trec caracteristica personajului preferat
2014-05-14T17:03:06+03:00
D-l Goe este personajul pricipal din opera care ii poarta numele de I.L Caragiala.Mereu in centrul atentiei,tanarul Goe i se face o prezentare nu prea placuta chiar de la inceput.
Neastamparatul lui comportament inca de la placrea din gara ne trimite cu gandul la niste manifestari de obraznici si orgoliu de prost gust decat istetime si seriozitate.Goe este un copil istet dar rasfatul iesit din comun,mediul nu prea intelectual in care se afla in compania cucoanelor,un tanar mediocru care incearca sa braveze ascunzandu-si capul in poala lui mam mare.
I.L Caragiale ne prezinta acest personaj ca un prototip al unei clase sociale si constatam cu uimire si mai putina satisfactie ca si in zilele noastre exista "domni Goe" .
Sper ca-i bun eu am luat 9 pe el :DDDD∞∞