Răspunsuri

2014-05-14T17:00:35+03:00
La 1 ianuarie se naste la Târgoviste viitorul scriitor Ioan Alexandru Bratescu- Voinesti, al doilea copil al lui Alexandru Bratescu si al Alexandrinei.
Întrebat ce ar vrea sa fie în viata, viitorul scriitor avea sa declare, spre alarma sincera a mamei: Povestitor, ca nenea Alexandru. În familie învata limba germana.
Dupa luarea bacalaureatului, se înscrie la Medicina. Dupa primul an (1887- 1888), trece la Drept, dornic sa-si mai ia curând o diploma.
Îsi ia licenta în Drept si intra în magistratura, la Bucuresti, în anul 1891.
În 1903 apare primul volum al scriitorului, Nuvele si schite,cuprinzând 10 lucrari.
Scriitorul este distins cu premiul Academiei pentru volumul În lumea dreptatii si numit în comitetul Teatrului National.
I. Al. Bratescu- Voinesti si-a dobândit renumele sau literar, între altele, si pentru adâncimea cu care a abordat problemele morale, privitoare la comportamentul oamenilor în societate. Opera sa, alcatuita numai din nuvele si schite, din câteva istorisiri cu pasari si animale, din câteva amintiri, nu este de o mare întindere.
Bratescu- Voinesti ramâne în literatura româna ca un admirabil nuvelist si autor de schite. Nuvela este istorisirea amanuntita a unei întâmplari sau urmarirea unui sir anumit de fapte, toate legate de un singur personaj, scotând în lumina, în forma condensata, principalele sale trasaturi de caracter, evolutia sa, destinul sau. Este, cum se spune, istoria unui personaj, a unui caracter, pe o perioada mai lunga sau mai scurta din viata sa.
Puiul, Bietul Tric, Moartea lui Castor, sunt numai schite; tot schite sunt si alte lucrari ale scriitorului ca: Nicusor, Calatorului îi sade bine cu drumul, Blana lui Isaia, Privighetorea, Microbul. Între nuvele, asadar naratiuni ample, cu o desfasurare de fapte mai bogata, cu subiect mai dezvoltat, urmarind mai îndeaproape viata eroului principal, sunt Niculaita Minciuna, Pana Trasnea Sfântul, În lumea dreptatii, Neamul Udrestilor, Sminteala lui Radu Finulet,
3 2 3