Răspunsuri

2014-05-14T16:54:58+03:00
In prima parte a poemului are rol de expozitiune, in care V Al il prezinta pe Dan fost ostean al lui Stefan traind retras in munti el mediteaza asupra trecerii timpului. Expozitiunea are menirea de a prezenta personajul principal si de a exprima ideea infatisarii sale cu natura.   In partea a doua o constituie intriga actiunii. Natura personificata vorbeste despre navalirea  tatarilor peste plaiurile romanesti. Aceasta veste il hotaraste pe Dan sa porneasca la lupta pt ai alunga pe dusmani alaturi de prietenul si fostul sau tovaras  de arme.      In partea a treea  a poemului odata cu desfasurarea actiunii este infatisat drumul lui Dan spre tovarasul sau de lupta, Ursan. starabatand sesuri si paduri, trecand peste ape intr-o natura care il recunoaste si il ajuta. Autorul il descrie pe Ursan care statea de paza in mijlocul campiei ocupandu-se cu ingrijirea hargheliilor. Afland de la Dan de navalirea turcilor nu ezita si se pregateste de lupta.  Fulga fica lui ii pregati un cal. Cei doi pornesc impreuna spre locurile cotropite de dusmani  se arunca in focul bataliei sprijinindu-se unul de celalalt.
 In segventa urmatoare  actiunea actiunea atinge punctul culminant. Dan si Ursan fac minuni de vitejie  ingrozand pe dusmani. In timpul luptei Ursan este ranit iar dan isi apara prietenul pana isi face aparitia Fulga si isi salveaza tatal. In acel moment sosesc si arcasii din Orhei care alunga pe dusmani iar dan este luat prizonier.
  Ultima parte contine deznodamantul poemului. dan este adus in fata lui Ghirai si i se  propune sa renunte la credinta strabuna  in schimbul iertarii. Dan refuza oferta si cere ingaduinta  de a mai saruta odata pamantul tarii. Rugaminte ii este indeplinita Dan se reintoarce in cort si moare. Prin comportarea sa Dan starneste admiratia dusmanilor fiindca el refuza propunerea hanului preferand o moarte eroica. 
       SPER CA TE-AM AJUTAT PUTIN SI CA ITI VA FI DE FOLOS!!!

3 3 3