Ajutati-ma va rog...am tema de facut la romana......
argumenteaza ca ,,doua loturi,,de ion luca caragiale este o nuvela

1
scuze dar a fost mult de scris
nu-i nimic...
mersiiii mult
:)))))
ma dor mainile de atata scris :))) cu placere :*

Răspunsuri

2014-05-10T13:26:06+03:00
Nuvela este o opera epica in proza cu un singur fir narativ, cu actiune bazata pe un conflict puternic in care se prezinta un personaj in devenire. Este o opera epica deoarece autorul isi exprima sentimentele indirect prin intermediul actiunii si al personajelor. Modul predominant de expunere este naratiunea care se impleteste cu dialogul si descrierea. Intamplarile sunt relatate de narator obiectiv la persoana a III-a. Actiunea este mai complexa decat a schitei iar firul narativ nu respecta cronologia intamplarilor.
     Actiunea nuvelei Doua loturi se desfasoara toamna la inceputul secolului al XX-lea in Bucuresti. Firul epic incepe cu intriga ce cuprinde cautarile disperate ale lui Lfter Popescu. Expozitiunea. Lefter Popescu si-a cumparat bilete la loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pandele, pe care il anunta ca ambele bilete au iesit castigatoare. Desfasurarea actiunii. Lefter rascoleste toata casa dar biletele nu sunt nicaeri. Isi aminteste ca le-a lasat in jacheta cenusie de vara si afla ca sotia lui vanduse jacheta tigancilor pe niste farfurii. Dupa ce sparge toate farfuriile de suparare, pleaca in cautarea tigancilor. Recupereaza jacheta dupa o cearta serioasa cu tigancile este somat de seful sau sa se prezinte la minister. trecand din nou pe la chivute sa le ceara scuze, este agresat de acestea. Punctul culminant. Ducandu-se la minister isi gaseste biletele pierdute intr-un dosar si fericit isi da demisia. Merge sa-si incaseze castigurile dar este anuntat ca biletele fusesera inversate si devine agresiv. Deznodamantul. Naratorul propune doua variante posibile apoi el marturiseste ca nici el nu stie ce s-a intamplat cu personajele. Lefter umbla de nebun pe strada soptind viceversa.
         Personajele sunt mai numeroase decat in schita si li se acorda o importanta mai mare decat actiunii. 
         Orice nuvela are la baza un conflict puternic atat exterior( bancherul, chivutele, sotia si seful sau) cat si interior cu framantarile sale atunci cand se gandea daca va gasi sau nu biletele. 
         In concluzie, prin cele prezentate opera literara Doua loturi de I. L. Caragiale este o nuvela. :)
1 5 1