1.Mama a cumparat cu o jumatate din suma pe care p avea , un pulover si cu un sfert din rest un fular.Cati lei a avut mama daca i-au ramas 27 de lei?
2.O familie de 3 persoane a petrecut o vacanta de 3 zile la o pensiune din Bucovina , platind 990 lei. Care este pretul pensiunii pe zii de persoana?
3Abonamentu; pe o jumatate de an al unei reviste pentru copii ce apre lunar costa 18lei.
a) Calculeaza pretul unei reviste si suma economisita pe 6 luni , daca la chioscul pentru difuzarea presei aceeasi revista costa 5 lei.
b) Aceeasi cerinta pentru o perioada de un an.

2

Răspunsuri

2014-05-08T21:40:38+03:00
1. x=x/2 + (1/4 *x/2) + 27
x=x/2 + x/8 + 27
x=5x/8 +27
x-5x/8=27
3x/8 = 27
3x = 216
x = 72

Cel mai inteligent răspuns!
2014-05-08T21:47:43+03:00
1.Mama a cumparat cu o jumatate din suma pe care p avea , un pulover si cu un sfert din rest un fular.Cati lei a avut mama daca i-au ramas 27 de lei?


s- suma
s-s/2=p
p-p/4=27
4p-p=108
3p=108
p=36

s-s/2=36
2s-s=72
s=72

Suma initiala=72


2.O familie de 3 persoane a petrecut o vacanta de 3 zile la o pensiune din Bucovina , platind 990 lei. Care este pretul pensiunii pe zii de persoana?

Cat a costat intr-o zi pt 3 pers?
990:3=330 lei/zi/3 pers
Cat a costat pe persoana pe o zi?
330:3=110

3Abonamentu; pe o jumatate de an al unei reviste pentru copii ce apre lunar costa 18lei.
        a) Calculeaza pretul unei reviste si suma economisita pe 6 luni , daca la chioscul pentru difuzarea presei aceeasi revista costa 5 lei.

pe juma de an e 18 lei
jumate de an are 6 luni

calculam cat costa revista pe luna daca o luam la abomanent 18:6=3 lei
daca o luam de la chiosc ne-ar fi costst 5*6=30 lei pe juma de an
Economisim 30-18=12 lei

         b) Aceeasi cerinta pentru o perioada de un an.
pe juma de an e 18 lei=> un an =18*2=36 lei
un an are 12 luni

calculam cat costa revista pe luna daca o luam la abomanent 36:12=3 lei
daca o luam de la chiosc ne-ar fi costst 5*12=60 lei pe  an
Economisim 60-36=24 lei