Explicati cum se formeaza nisipurile în desert stiind ca între temperatura din timpul zilei si cea din timpul noptii este o diferenta mare.

1
Formarea nisipului dureaza sute de mii de ani.Acesta este un amestec de roci care s-au tocit de-a lungul timpului sub diversele conditii climaterice,si a fost purtat de vant in mare,care l-a adus si la tarm.In desert de exemplu,nisipul s-a format ca urmare a alternarii foarte dese inghet-dezghet,pentru ca acolo noaptea temperaturile scad sub 0 grade,iar ziua sunt peste 40.In alte zone rocile s-au faramitat din cauza vantului,a ploii etc.
Multumesc frumos!

Răspunsuri

2014-05-08T19:19:23+03:00
Nisipul se formează prin procese fizico-chimiceSunt mai multe modalitati de formare a nisipului in desert. Deoarece ziua temperatura este cu + ziua sinoaptea scad sub 0 grade C, acestea sufera dezagregare si asta duce la aparitia unor fisuri in roca care in timp ajunge sa fie nisip.Din pietre care se sfarama datorita dilatarii apei din ea.Absența solurilor este dictată de lipsa unui covor vegetal, șiroire și vânt, care înlătură materialele rezultate prindezagregarea rocilor. Acțiunea slabă a proceselor chimice și biochimice explică de asemenea ritmul lent sau absența proceselor de solificare. Solurile specifice sunt cenușii de deșert.
13 4 13