Realizati o compunere in care sa dovediti ca opera literara praslearealizati o compunere in care sa dovediti ca opera literara praslea cel voinic si merele de aur este o opera literara cu ajutoarele:

-introducere:definitie trasaturi
-cuprins:pezentare trasaturi specific basmului praslea...
-incheiere;mesajul basmului praslea...
minim10 randuri max.15 randuri

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-05-07T22:45:07+03:00
 A fost odata un împarat care avea trei fii. In gradina împaratiei avea un pom care facea mere de aur, din care împaratul nu reusise sa guste, deoarece erau furate înainte de a se coace. An de an, multi voinici, inclusiv fii mai mari au pazit pomul pentru a prinde hotul,dar n-au reusit. Numai Prâslea reuseste sa-l raneasca si sa duca mere tatalui sau. 
El porneste împreuna cu cei doi frati mai mari în urmarirea hotului si, la un moment dat, drumul duce spre tarâmul celalalt. Voinicul coboara acolo si ajunge la palatele zmeilor care furasera trei fete de împarat. El se lupta cu zmeii, îi omoara, elibereaza fetele si dupa ce transforma palatele în trei mere, se întoarce la locul unde coborâse. Fratii sai trag afara numai pe cele trei fete,iar pe Prâslea îl parasesc cu gând sa-l piarda. Ramas pe tarâmul celalalt, voinicul salveaza puii unei pasari zgripsor, care drept recunostinta, îl scoate la suprafata pamântului. 
Revenit în împaratia tatalui sau, dupa multe încercari, este recunoscut, fratii sai sunt pedepsiti, iar el se însoara cu fata cea mica si-i urmeaza tatalui sau la domnie.Personajul principal al basmului este Prâslea. El participa la întreaga actiune si este reprezentantul binelui, întruchipând idealul etic de dreptate, cinste si adevar. Numele sau sugereaza calitatile eroului: cel mic, dar si cel viteaz. Desi este ironizat la început de tatal sau, reuseste sa-l convinga a-l lasa si pe el sa pazeasca marul de aur. Inteligent, îsi face un plan pentru a prinde hotul. Curajos, coboara pe tarâmul celalalt si omoara zmeii prin lupta dreapta. 
2 5 2