Răspunsuri

2014-05-07T21:53:36+03:00
Chiar fara a analiza cauzele Primului Razboi Mondial, se poate observa ca intarirea nationalismului, promovata chiar de politica de stat, a contribuit din plin la izbucnirea conflictului. In mod paradoxal, Marele Razboi, la randul sau, le-a consolidat, prin asa-numita solidaritate a transeelor. Al Doilea Razboi Mondial, in multe privinte, l-a continuat pe primul. El se diferentiaza totusi (intre alte aspecte), prin felul in care s-a sfarsit: dupa 1945, in Europa de Vest, in orice caz, nationalismul si-a pierdut din virulenta. 

Primul razboi mondial. Omenirea nu a mai cunoscut pana atunci un razboi atat de nimicitor. In Europa el a asezat fata in fata:

de o parte, Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria si Imperiul Otoman

de cealalta parte, la vest, Franta, Belgia (invadata de germani din august 1914 desi era neutra), Marea Britanie, Italia (incepand din aprilie 1915) si Portugalia (din 1916, dar al carei rol a ramas modest), iar la est Rusia, Serbia si Romania

In 1917, SUA declara razboi Germaniei si participa din acel moment la luptele de pe frontul apusean. In acelasi an, ca urmare a revolutiei din Octombrie, Rusia paraseste conflictul. In noiembrie 1918 Austro-Ungaria si, apoi, Germania semneaza armistitiile. 

Tratatele de pace. Invingatorii au semnat cu Germania Tratatul de la Versailles (iunie 1919); cu Austria, Tratatul de la Saint-Germain (septembrie 1919). In vest, Germania restituie Alsacia si Lorena Frantei si cedeaza Belgiei Eupen-Malmedy, iar Danemarcei Schleswigul de Nord. In est, ea pierde chiar mai multe teritorii, in special in favoarea Poloniei: coridorul polonez separa Prusia Orientala de restul Germaniei. Danzigul este declarat oras liber.

Austro-Ungaria se destrama si doua state noi iau nastere: Cehoslovacia si Iugoslavia. Populatia de limba germana a fostului imperiu se regaseste, in mare, impartita intre trei state: Austria propriu-zisa, foarte redusa teritorial; Cehoslovacia (germanii din Boemia); Italia, care reuseste sa anexeze in 1919 Tirolul de sud, germanofon. In ciuda vointei de atunci a populatiei austriece, aliatii inscriu in tratate interdictia totala a uniunii dintre Austria si Germania. In afara Tirolului de sud si a zonei Trentin/Trento (de limba italiana), Austria cedeaza Italiei Venetia Giuliana (Trieste si zona invecinata), partial populata cu sloveni si croati

Fara a avea legatura directa cu Primul Razboi Mondial, problema Irlandei isi gaseste in 1920 1921 o solutie, putin satisfacatoare, dar care pare sa fie durabila: impartirea insulei intre un stat liber irlandez, cvasi-independent, si o Irlanda de Nord ramasa in cadrul Marii Britanii. 

Perioada interbelica. Dificultatile economice, sociale etc. carora regimurile democratice au fost nevoite sa le faca fata au condus la instaurarea in unele tari a unor sisteme politice autoritare de tip nou. Italia se prabuseste prima: sef al guvernului incepand din 1922, Mussolini intemeiaza, in cativa ani, un stat fascist. 

In Germania, Hitler lichideaza in 19331934 regimul politic al Republicii de la Weimar, fondat in 1919. In aceeasi perioada, in Austria, Dollfuss pune bazele unui stat corporatist. In Portugalia, statul corporatist pe care Salazar il va conduce pana in 1968 prinde forma in 1933. In Spania, republica, instaurata in 1931, se confrunta cu o asa-zisa miscare nationalista care, in trei ani de razboi civil (1936 1939) o doboara; regimul autoritar al generalului Franco va lua sfarsit doar o data cu moartea sa, in 1975

Pas cu pas, Hitler pune in discutie tratatele din 1919: remilitarizarea Renaniei in 1936, anexarea Austriei in martie 1938; dezmembrarea Cehoslovaciei in octombrie 1938, cu incuviintarea Frantei si a Regatului Unit (acordata la München in septembrie); incorporarea Boemiei si Moraviei Reichului in martie 1939. In august, Hitler pretinde Danzigul. Polonia se opune si, astfel, razboiul izbucneste

Al doilea razboi mondial. Putine state europene izbutesc sa se tina la distanta de conflict: Elvetia, Suedia, Spania (deja greu incercata de razboiul civil), Portugalia, Irlanda, Turcia. De partea Germaniei naziste se afla Italia lui Mussolini, diverse state mai mult sau mai putin satelizate din Europa Centrala (Ungaria, Romania, Bulgaria, Slovacia...) si Finlanda (atacata de URSS in noiembrie 1939, invinsa in 1940, ea reintra in lupta in iunie 1941).