Răspunsuri

2014-05-07T19:15:16+03:00
Nuvela este o opera epica in proza cu un singur fir narativ cu actiune bazata pe un conflict puternic in care se prezinta un personaj in devenire. Este o opera epica deoarece autorul isi exprima sentimentele indirect prin intermediul actiunii si personajelor. Modul de expunere predominant este naratiunea care se imbina cu descrierea si dialogul. Naratorul relateaza obiectiv intamplarile la persoana a III-a. Actiunea este mai complicata decat a schitei, are un singur fir narativ, iar firul narativ nu respecta cronologia intamplarilor.
"Domnul Lefter Popescu este un om simplu, care are o viata linistita si este un functionar la minister. El nu crede in norocul sau de a castiga, este un om naiv care nu stie sa-si stapaneasca nervii, vorbeste urat cu cei din jur si de aceea intra in conflict aproape cu toata lumea. Faptele lui sunt ingrozitoare, necontrolate, el sparge toate farfuriile cumparate de la tiganci de catre consoarta lui. Din moment ce nu mai gaseste biletele, el este prezentat de fiecare data in devenire, de la starea de calm la cea de nervozitate. Comportamentul sau urat este scos in evidenta atunci cand el le bate pe chivute si le duce la sectie. La berarie isi da seama ca ar trebui sa se linisteasca si sa le ceara scuze chivutelor, insa nu reuseste.La serviciu el gaseste biletele, si dintr-o stare de nervi trece intr-una de bucurie, iar la loterie acesta devine agresiv deoarece aflase ca numerele biletelor castigatoare erau viceversa. Chiar si numele sau "lefter" pare unul predestinat unui om care nu are nici un fel de castig in viata."

Orice nuvela are la baza un conflict puternic atat exterior, cu toata lumea( cu bancherul, sotia lui, chivutele si seful sau ) cat si interior cu framantarile sale, atunci cand se gandea daca va gasi sau nu biletele pentru a-si ridica suma pe care credea ca a castigat-o. Avand in vedere toate aceste trasaturi: opera epica, actiune mai complicata decat a schitei, un singur fir narativ, personaje mai numeroase si complex caracterizate, importanta mai mare acordata caracterizarii personajului principal decat actiunii, opera "Doua loturi" de I. L. Caragiale este o nuvela.