Răspunsuri

2014-01-21T21:12:49+02:00
    Primele cinci strofe reprezinta chemarea staruitoare a padurii,adresata direct poetului,ispitindu-i in lumea de basm a copilariei.
    Ultimele doua strofe constituie a doua secventa poetica si contin raspunsul poetului la invitatia padurii,exprimand meditativ si nostalgic constiinta faptului ca varsta copilariei este ireversabila ca si timpul.
    Chemarea padurii,cu care incepe poezia,are un aer cvasi-erotic prin insistenta si declaratia patetica,padurea asumandu-si,destul de ambiguu,capcanele cochetariei feminine : "O,ramai,ramai la mine , / Te iubesc atat de mult ! / Ale tale doruri toate / Nu mai eu stiu sa le-ascult " .Ea vorbeste seducator,etalandu-si farmecele de care poetul s-a bucurat in copilarie.
      In ultima strofa,tonalitatea se schimba,dand expresie nostalgiei si regretului,specifice elegiei.Adverbul " astazi " readuce poetul in realitatea terna a prezentului. Concluzia este amara,caci,chiar " Intoarcerea " in lumea copilariei,ocrotita tainic de padure,inseamna imposibilitatea retrairii bucuriilor de altadata.Sufletul poetului,mult incercat de dezamagirile vietii,s-a schimbat : "A-ntelege n-o mai pot... "