Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-05-07T10:32:12+03:00
 1) Expozitiunea Este prezentata imaginea ampla, panoramica, a confruntarii aprige dintre cele douaarmate.Mihai se afla in fruntea armatei romana, bagand spaima in turcime.“Fulgerul Sinan” are de infruntat umilinte, caci este doborat de pe cal si se inchina in balta.Hassan sta departe de lupta, si ordona intrarea in batalie a tuturor fortelor. Lupta esteinfatisata prin imagini vizuale, auditive si de miscare, realizate cu ajutorul hiperbolelor,metaforelor, epitetelor si aglomerarilor verbale. Zgomotul este sugerat aproapeonomatopeic.Sunt prezentate si personajele operei-atat cele colective (cele doua armate), cat si celeindividuale-prezentate in antiteza.2 )Intriga Mihai domina campul de lupta, ingrozindu-I pe turci si mai ales pe Hassan. El nu stiedaca e vis sau realitate. Turcul devine din ce in ce mai nelinistit pe masura ce Mihai seapropie de el. Cosbuc pune acum in evidenta unele caracteristici ale personajelor sidinamismul actiunii, prin intermediul unor comparatii si verbe folosite la present.3) Desfasurarea actiunii Voievodul roman il provoaca pe Hassan la o confruntare directa. Ingrozit de ceea cevazuse si de vitejia lui Mihai, pasa “isi pierde capul si fuge nebun”.In ochii ingroziti ai pasei, Mihai capata proportiile unui urias.Voievodul roman, il provoaca inca o data la lupta, insa acesta si mai ingrozit, fuge,lovindu-si calul cu scarile si pumnnii. Lasitatea turcului este evidentiata de aglomerarileverbale si expresiile populare.4) Punctul culminant Hassan isi pierde turbanul, “si-l lasa cazut”. Are impresia ca din cauza hainelor largi nu poate fugii si “isi rupe cu mana vesmantul”.Pasa este desfigurat de groaza incat “ii dardaie dintii”.Ajunge aproape de taberele proprii, si spahii ii sar in ajutor. Starea de spirit a pasei estescoasa in evidenta prin intermediul unor epitete, personificari si expresii populare.5) Deznodamantul Pasa este privit de scriitor cu ironie si dispret, caci “a jurat sa zaca de spaima o luna”.Turcii ii impartasesc starea de spirit si ii aproba lasitatea. Cosbuc imbina ridicolul cugrandiosul prin tehnica paralelismului.
2014-05-07T10:35:50+03:00
     Expozitiune: In timpul bataliei de la Calugareni se confrunte armata romana si otomana condese de Mihai Viteazul si Sinan Pasa.
     Intriga: Mihai il vede pe Hassan si il urmareste.
     Desfasurarea actiuni: In agitatia bataliei, Mihai se remarca prin statura lui impunatoare , turci se pierd cu firea vazadu- l cum lupta vitejeste. Il zareste pe Hassan si- l provoaca la lupta insa Hassan fuge cu lasitate.
     Punctul culminant: Hassan ajunge pe ultima treapta a umilintei cand isi pierde in fuga turbanul.
    Deznodamantul: Hassan scapa cu viata ajungand in tabara proprie unde oameni sai ii dau dreptate.

Asta am scris eu in clasa sper sa iti fie de ajutor.

2 4 2