Răspunsuri

2014-05-07T09:45:07+03:00
Legumele si fructele sunt alimente cu o compozitie si un aspect extrem de diferite.Oamenii consuma diverse regiuni anatomice dintr-o planta si, în functie de zona, aportul în nutrienti difera:-         Tuberculii sunt bogati în amidon si saraci în vitamine;-         Radacinoasele sunt bogate în fibre si sunt sarace în vitamina C;-         Tulpinile au o bogatie deosebita în anumite tipuri de fibre alimentare (celuloza, hemiceluloza);-         Legumele-frunze sunt extrem de bogate în vitamina C, în magneziu, clorofila si caroteni-         Fructele (fie ca este vorba de fructe ca atare sau de legume-fructe) au diferite caracteristici, unele, cum sunt  de exemplu fructele bace, reprezinta rezervoare naturale de vitamina C.-         Florile se consuma rar, cea mai utilizata fiind conopida, bogata în vitamine din grupul B si în vitamina K.Pentru om, însa, toate legumele si fructele sunt o importanta sursa de vitamina C.Putem spune ca, practic, sunt singura sursa bogata în vitamina C, fara de care instalarea hipoascorbinemiei si, apoi, a scorbutului, nu vor întârzia sa apara. Înca din epoca Marilor Descoperiri Geografice, oamenii au observat ca o perioada mai lunga în care nu se consuma legume si fructe proaspete sau conservate conduce la îmbolnaviri grave si, eventual, la exitus1. Evident, în afara de vitamina C, legumele si fructele sunt surse valoroase si pentru multi alti nutrienti.Pentru ca vitamina C este o vitamina hidrosolubila, organismul nu face rezerve. În consecinta, aportul trebuie sa fie continuu. Pentru a se realiza acest lucru, legumele si fructele trebuie consumate în mod continuu în decursul anului. Dar cum aparitia lor este sezoniera, s-au pus la punct tehnici de conservare, unele mai vechi, altele mai noi, care sa permita consumatorului sa le aiba la dispozitie tot timpul. Dintre acestea, cele mai eficiente din punct de vedere al pastrarii vitaminei C sunt murarea si marinarea. Cele doua tehnici folosesc acelasi principiu: vitamina C este excelent conservata în mediul acid. Deci pastrarea legumelor în mediu acid va duce, inerent, si la o conservare a vitaminei în discutie. Daca se porneste de la produse bogate în acid ascorbic, cum sunt gogosarii sau varza, produsul final poate fi o excelenta sursa pe durata iernii. Alte metode optime de conservare sunt: deshidratarea industriala (cea traditionala este agresiva fata de principiile hidrosolubile si usor oxidabile) si congelarea. Ultima asigura o pastrare a tuturor principiilor nutritive din legume si fructe pe o perioada limitata de timp, stiut fiind ca la temperaturi joase, enzimele îsi încetinesc activitatea. De retinut ca totusi ele continua sa actioneze, lucru valabil inclusiv pentru ascorbicoxidaza, de ace 12212y2417m ea pastrarea în stare congelata nu poate dura un timp nelimitat. Conservarea legumelor si fructelor prin autoclavare sau sub forma de dulceturi si gemuri sunt metode traumatizante pentru valoarea nutritiva, deoarece ele impun tratamente termice prelungite care distrug în buna masura principiile termolabile, asa cum este si vitamina C. Evident, la toate aceste produse conservate se adauga astazi prezenta pe piata legumelor si fructelor provenite din tari cu o clima diferita de cea a tarii noastre, ceea ce le face practic disponibile de-a lungul întregului an.VALOAREA NUTRITIVĂAsa dupa cum s-a amintit în partea introductiva a acestui capitol, legumele si fructele sunt o buna sursa de vitamina C pentru om. Vitamina C are multiple roluri în organism, fiind cel mai important antioxidant natural. Practic, procesele metabolice la care participa aceasta vitamina sunt atât de multe si au un rol atât de important, încât absenta vitaminei conduce la aparitia de tulburari în foarte scurt timp. Aceste tulburari pot merge de la o simpla astenie, prim semn de alarma pentru individ ("astenia de primavara" ar avea la baza aceasta carenta), pâna la hemoragii meningeale si exitis, în scorbutul grav al copilului. Se stie ca vitamina C are un rol central în sinteza colagenului. În conditii de carenta, fibrele de procolagen nu se maturizeaza, prolina din constitutia lor nu se transforma în hidroxiprolina si, în consecinta, aceste fibre nu se pot orienta într-o structura functionala. Parodontiul este primul tesut afectat, gingivitele scorbutice asociindu-se cu decolari ale mucoasei la nivelul coletului dentar, cu hiperplexie gingivala ce merge pâna la acoperirea completa a coroanelor dentare. Gingivita se manifesta în primul moment doar prin hemoragii spontane.Reducerea reactiilor de oxidare favorizeaza dezvoltarea florei microbiene anaerobe în fundurile gingivale, determinând, în fazele mai avansate de scorbut, cunoscutele gingivo-stomatite ulceronecrotice cu fuzospirili, asociate cu hemoragii spontane.


2014-05-07T10:12:19+03:00
Legumele si fructele sunt alimente cu o compozitie si un aspect extrem de diferit  
Fiind bogate in vitamine si saruri minerale, fructele si legumele pot fi consumate si crude, dar sa nu uitam ca ele trebuie sa fie spalate(in unele cazuri, curatate). Asta, pentru ca, prin anumite moduri de preparare, ele pierd mare parte din vitamine si saruri minerale.