(1) E o prostie...biserica n-a salvat lumea de razboaie...ea insasi a organizat razboaie. Ce spuneti de cruciada? Insusi papa a indemnat pornirea in cruciade. Biserica a impiedicat jafurile? Nicidecum. Unul din scopurile razboaielor era jaful. Sa nu uitam ca doar primul nascut mostenea averea....ceilalti erau obligati sa se descurce. Ce putea face un nobil? Doar nu era sa munceasca pamantul...se ducea la razboi...traia din aceste jafuri.
(2) Biserica prin aceste razboaie, crime, jafuri a impiedicat raspandiea religiei musulmane in tarile crestine
(3) Biserica a contribuit la alfabetizarea populatie prin infiitarea unor scoli pe langa biserici
(4) Bisericii ii datoram recunostinta pentru numeroasele capodopere arhitecturale - biserici, catedrale, manastiri unele de o rara frumusete
(5) Multe picturi tot ei i le datoram - sa nu uitam ca intai a aparut pictura religiasa si apoi cea laica

Răspunsuri

2014-05-07T10:09:55+03:00
Crestinismul a avut un rol important in civilizatia europeana. Cruciadele (8 la numar) sunt o expresie a politicii Crestinatatii. Acestea s-au deosebit de expeditiile militare obisnuite prin caracterul lor religios. Un lucru bun al acestor cruciade a fost emanciparea populatiei. 
    Nu  doar scolile infiintate de biserica au contribuit la alfabetizarea populatiei, ci si picturile sau sculpturilor. Sa nu uitam ca majoritatea oamenilor traia la sate si nu stia carte si nici limbi straine (slujbele se tineau in limba latina). Scopul picturilor bisericesti a fost de a educa o asfel de populatie - astfel ei aflau cine a fost IIsus, cum si de ce a murit el; multe imagini/sculpturi reprezentau iadul pentru ca omul sa traiasca cu frica de Dumnezeu.
   
(plus ce am scris mai sus)