Răspunsuri

2014-05-07T08:02:53+03:00
   Amoniacul este o clorura de amoniu, cu miros puternic inecacios, mai usor decat aerul si poate fi intalnit in: atmosfera terestra, in apele raurilor si marilor, in fumarolele vulcanilor unde se depune sub forma unor saruri de amoniu etc
   Prima fabrica de  amoniac din Europa sa infiintat in 1939 la Tarnaveni (Romania).
   Amoniacul  este foarte important pentru industria colorantilor, a maselor plastice, in industria textila, in industria frigorifica, in industria farmaceutica, in industria alimentara, in agricultura.
  Sectorul agricol foloseste   ingrasaminte minerale cu azot, simple si compuse pentru a  asigura o crestere mai rapida a plantelor. 
   Industria alimentara il foloseste si ea iar in bucatariile noastre este cunoscut sub numele de bicarbonat. Acesta este folosit ca agent de crestere si a fost folosit cu mult inaintea prafului de copt. De asemenea a fost folosit ca aditiv E510, dar in prezent este interzis in Romania.
    Amoniacul este folosit si pentru curatarea cuptorului, a bijuteriilor din argint, combaterea mucegaiului si a igrasiei.
    In industria maselor plastice este folosti pentru obtinerea ploriclorurii de vinil si a poliacetatului de vinil iar in industria textila pentru obtinerea fibrelor sintetice.
    Industria farmaceutica il foloseste la prepararea unor medicamente.
    In concluzie. amoniacul are o mare importanta in foarte multe domenii de activitate.