La arene e foarte simpla aditia . Acum depinde cu ce structura lucrezi tu . Daca este structura lui Kekulé , cea cu 3 leg pi , atunci aditionezi doar clor , la lumina (o sa ai doar legaturi simple , nu o sa mai ai leg duble , iar in jurul benzenului va fi clor legat printr-o leg simpla de fiecare dintre cei 6 at de C . Mai poti aditiona si H in prezenta de Pd/Pb2+ (Paladiu otravit cu plumb) si se vor duce legaturile duble si vor fi doar H (CH2) . Doar atat aditioneaza benzenul .
Daca lucrezi cu formula reala , cea cu norul de electroni , aceea nu aditioneaza nimic , doar substitue oxideaza etc . Cu naftalina e acelasi lucru doar ca are si pozitii alfa si beta . pozitia alfa e mult mai reactiva . La sulfonarea naftalinei depinde de temperatura la care are loc reactia ; la 100 de grade ti se duce in alfa iar la 160 de grade in beta . Ti-am explicat asta presupunand ca stii care sunt pozitiile alfa si beta . Antracenul nu are nimic mai deosebit .

Răspunsuri

2014-05-06T19:29:27+03:00
Arenele sunt substanţe organice numite şi hidrocarburi aromatice, conţinând în molecula lor unul sau mai multe cicluri de 6 atomi de carbon (nucleul benzenic). Arenele sunt mononucleare sau polinucleare, în funcţie de numărul de cicluri din molecula lor.