Analizati pronumele demonstrative si adj pronominale demonstrative,indicand si functia lor sintactica.(Am facut si eu tema dar vreau sa ma corectez) Trec si zilele usor Asta o fi rostul lor Ca orice fiinta pe lumea aceasta,un popor este o buna inchidere ce se deschide Acestia lucreaza din primavara pana in toamna,potrivit invoielii,taranul ii cara in tâi arendasului partea acestuia la hambar sau la gara Zapada este industria in mare a fabricantului microscopic,pentru care lucreaza detaliat mii de uzine in acelasi tip si format. Multumesc!

2

Răspunsuri

2014-01-21T11:37:23+02:00
1. Pronumele demonstrativ indică un obiect arătând apropierea sau depărtarea lui faţă de vorbitor sau în raport cu timpul prezent (acesta, acela), identificându-l cu el însuşi (acelaşi) sau diferenţiindu-l de alte obiecte (celălalt). Formele pronumelui demonstrativ a) pronumele demonstrativ de apropiere: CazulMasculinFemininsingularpluralsingularpluralN.A.G.D.acest / acestaacestui / acestuiaaceşti / aceştiaacestor / acestoraaceastă / aceastaacestei / acesteiaaceste / acesteaacestor / acestora b) pronumele demonstrativ de depărtare: N.A.G.D.acel / acelaacelui / aceluiaacei / aceiaacelor / aceloraacea / aceeaacelei / aceleiaacele / aceleaacelor / acelora c) pronumele demonstrativ de identitate: N.A.G.D.acelaşiaceluiaşiaceiaşiaceloraşiaceeaşiaceleiaşiaceleaşiaceloraşi d) pronumele demonstrativ de diferenţiere: N.A.G.D.celălaltceluilaltceilalţicelorlalţicealaltăceleilaltecelelaltecelorlalte Întrebuinţarea pronumelor şi adjectivelor pronominale demonstrative 1. Toate speciile de pronume demonstrativ se folosesc:● ca pronume (ţin locul unui nume): Celălalt a zăcut o bucată bună de vreme. (M. Sadoveanu)● ca adjective pronominale (determină un nume): Oamenii de spirit ocolesc aceste dificultăţi. (G. Călinescu)2. Pronumele demonstrativ preia genul, numărul şi cazul substantivului înlocuit, iar adjectivul pronominal demonstrativ se acordă cu substantivul determinat.3. Forma pronumelui şi a adjectivului demonstrativ de apropiere şi de depărtare postpus este cea cu -a final:a) pronumele demonstrativ: Acesta este fratele meu. Aceasta este casa noastră. Care este locul meu: acestasau acela?b) adjectivul pronominal demonstrativ: muntele acesta, casa aceasta; muntele acela, casa aceea4. Forma adjectivului demonstrativ de apropiere şi de depărtare antepus este cea fără -a final: acest munte,această casă; acel munte, acea casă.5. Pronumele şi adjectivul pronominal demonstrativ de identitate au aceeaşi formă. Adjectivul pronominal de identitate se află totdeauna înaintea substantivului determinat: Ne-am întors pe acelaşi drum. Suntem de aceeaşivârstă. Am sosit în seara aceleiaşi zile.6. Demonstrativul de diferenţiere se foloseşte la aceeaşi formă şi ca pronume, şi ca adjectiv pronominal fie antepus, fie postpus:Celălalt era mai pregătit; Îi vine rândul şi celuilalt.celălalt stejar / stejarul celălalt, cealaltă clădire / clădirea cealaltă. ok?
2 3 2
2014-01-21T12:10:00+02:00
Asta - pron. dem. de apropiere, masc., sg., caz N, subiect orice - pron. nehot., caz Ac, atribut acestuia - pron. Dem, caz G., atribut pron. genitival
Nu îmi place deloc cum se editează răspunsurile! Eu le-am scris unele sub altele. În plus, odată trimis, nu poți reveni asupra acestuia în limita aceluiaşi timp!