Răspunsuri

2014-05-05T04:09:34+03:00
Transnistria (intinsa doar pe 4100 km patrati - cat un judet din Romania) dupa cum stim are doua parti teritoriale: la est de Nistru ceea ce include in trecutul comun cu ceea ce a fost Basarabia rusa si.. partea de vest care facea deja parte din Ucraina. 
Dupa ocuparea estului Moldovei a ceea ce urma sa se numeasca pe viitor Basarabia, taristii înmultesc scolile parohiale si comunale avand in majoritatea lor ca dascăli - preoti cu predare în limba romană (moldovenească) de asemenea introduc scolile de tip lancastrian (model englez).
 Pe timpul taristilor apar scolile primare: Balţi - intemeiată de dascălul Kuniţki în 1824, Tighina - 
întemeiată de dascălul Bobeică în 1827,  Orhei, Mănăstirile Dobruja şi Harjauca, satele Rezeni, Mereni, Volcinet, Nisporeni  toate sub oblăduirea arhiepiscopului Basarabiei Ţariste, iar din 1828 - sub Directia Speciala de Supraveghere pentru Scolile Primare. In 1866-1867 româna e scoasă complet din şcolile din Basarabia tarista pe motivul ca "Elevii cunosc această limbă in mod practic, iar predarea ei nu mai are nici un rost".In anul 1912 existau 1709 scoli cu predare exclusiv în rusă, iar procentul analfabetilor printre băştinaşi era de 90%. 
In a doua jumătate a secolului al XIX-lea, multi  intelectuali au evoluat de la moldovenism la românism. Ideea general-romaneasca, izvorata din istorie si filologie, a fost în forme bine cristalizate inca la 1840 in Hristomatia romana a lui Iacob Hancu.