Daca dam drumul unui corp de la o inaltime h fata de sol,el va cadea liber.
a) Ce tip de energie caracterizeaza pozitia initiala a corpului?Dar pe cea finala?
b)Cum poate fi descrisa situatia energetica a unui corp aflat in cadere libera prin analogie cu turnarea apei dintr-un pahar in altul?
c)In cazul imperfect al turnarii apei dintr-un pahar in altul,o parte din apa se scurge pe jos,se pierde, astfel ca la final avem mai putina apa in al doilea pahar decat am avut in primul.
Ce semnificatie poate avea acest aspect in cadrul analogiei de la punctul b ?

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-05-03T20:37:52+03:00
A) initial:energie potentiala, final: energie cinetica
b) probabil se refera la faptul ca energia, la fel ca si masa de lichid, se conserva, adica energia totala este aceeasi pe tot parcursul procesului
c) atunci cand intervin alte forte, spre exemplu forta de frecare, o parte din energie se pierde pe parcurs, ca si in cazul masei de lichid...

Formula pentru energia cinetica este Ec=mgh, adica e influentata de inaltimea la care se afla corpul. Daca cand se afla la inaltimea de 0m, nu are energie cinetica.
In cazul elergiei potentiale, nu actioneaza decat atunci cand corpul are viteza.
Et=Ec+Ep
In situatia initiala, Et=Ep, iar la final Et=Ec, pentru ca initial nu are viteza, iar la final nu are inaltime.
Sper ca am ajutat :)
Ai scris asa:"Formula pentru energia cinetica este Ec=mgh, adica e influentata de inaltimea la care se afla corpul. Daca cand se afla la inaltimea de 0m, nu are energie cinetica. " Eu sunt de alta parere! Daca asa scrii Ec atunci cum scrii Ep? Succes!
greseala mea, voiam sa scriu ca la 0m nu are energie potentiala