Răspunsuri

2014-05-02T20:34:30+03:00
Transferul centrului de greutate al Europei de pe coastele Mediteranei pe cele ale Marii Nordului, fenomen petrecut in sec. XVI-XVII, este ilustrat cel mai bine de exemplul Tarilor de Jos (Olanda), care vor ajunge la mijlocul sec XVII cea mai dezvoltata zona a lumii sub raportul procesului de modernizare in plan economic sau intelectual. 
 Republica Provinciilor Unite cuprindea aproximativ teritoriul de astazi al Olandei.Datorita faptului ca Olanda era cea mai importanta componenta a celor 7 Provincii  Unite cu timpul acesta denumire se va extinde asupra intregii republici.
In secolul XVII detinea suprematia militara si comerciala pe toate marile nordului. Printre cauzele acestui miracol, desi nu depaseau 2 milioane de locuitori se numara -modernizarea economica, financiara si comerciala, toleranta religioasa, libertatea de gandire. Mai intai, aveau o agricultura extrem de eficienta bazata pe desecarea mlastinilor si a marilor interioare, apoi branzeturile si heringii erau produse la fel de renumite ca si cele iesite din manufacturile de tesaturi sau de faianta. 
veniturile provenite din exploatarea coloniilor proprii erau sporite de uriasul comert de tranzit practicat de olandezi pana la mijlocul secolului al XVII-lea, activitate sustinuta la randul ei de santierele navale din marile porturi - Amsterdam si Rotterdam.
Orasele olandeze nu erau cu nimic mai prejos in ceea ce priveste dezvoltarea artistica si culturala. Orasele se bucurau de o  autonomie foarte larga.
Organizarea politica avea la baza o retea descentralizata de industrii locale peste care se suprapuneau organele federale. 
Pe plan extern promovau o politica moderata, favorabila pacii. 
In secolul XVIII, concurenta britanica provoaca un declin lent dar irevocabil Provinciilor Unite. Dominatia maritima a Provinciilor Unite ia sfarsit, cedand intaietatea englezilor.