Răspunsuri

  • Utilizator Brainly
2014-05-02T13:46:10+03:00
Iti dau eu cateva argumente : specie epica in proza dimensiuni relativ reduse ata de roman dar mai ample decat ale schitei . actiunea urmareste un singur fir narativ intriga e complexa conflictul care determina actiunea este puternic si antreneaza mai multe personaje accentul cade pe definirea personajului obiectivitatea e sporita Ca sa iti iasa ca lumea trebuie sa respecti planul : I.In opinia mea , ............ este o nuvela deoarece apartine genului epic in proza cu dimensiuni relativ reduse(poti sa spui si altceva) II.Pe de o parte , (dai o trasatura si dezvolti , dai ex. din text daca e nevoie) III.Pe de alta parte , (la fel ca la II ). IV. In concluzie , prin toate argumentele date mai inainte , am demonstrat ca ............. este o nuvela PS:Intre II si III mai poti adauga si "De asemenea , (trasatura pe care nu o dezvolti , o folosesti ca sa egalezi cele doua parti in caz ca la una dintre ele ai scris prea mult).
1 5 1
2014-05-02T14:35:03+03:00
Spre norocul tau, am gasit o compunere de acest gen in caietul meu de clasa a VIII-a de anul trecut :D 
Nu stiu cat de ok e, dar poate mai schimbi si tu ceva sau mai adaugi, unde e cazul.
Eu am demonstrat apartenenta la aceasta specie a nuvelei "Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi.
"Nuvela este specia genului epic, in proza, cu un singur fir narativ, urmarind un conflict unic, iar accentul este pus pe caracterizarea personajului principal.
Consider, astfel, ca opera "Alexandru Lapusneanul", scrisa de Costache Negruzzi, apartine acestei specii. Aici, modul de expunere predominant este naratiunea, care se imbina cu descrierea, fiind scoase in relief trasaturile morale ale domnitorului Alexandru. Principala trasatura a lui este cruzimea, reiesind indiresct din faptele sale "scotea ochi, taia maini, ciuntea si seca"
Conflictul este unul puternic, fiind cel dintre domn si boierime. Tema este istoria, din timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu in Moldova.
Titlul denumeste personajul principal al textului, in jurul caruia se concentreaza intreaga actiune. Totodata, folosirea arhaismelor, precum "suferiri, nime" reinviaza culoarea unei epoci trecute.
Intrucat regasim toate aceste caracteristici in opera studiata, putem afirma ca aceasta este o nuvela."

5 3 5