Răspunsuri

2014-04-29T16:55:26+03:00
Nuvela este o opera epica in proza cu un singur fir narativ cu actiune bazata pe un conflict puternic in care se prezinta un personaj in devenire. Este o opera epica deoarece autorul isi exprima sentimentele indirect prin intermediul actiunii si personajelor. Modul de expunere predominant este naratiunea care se imbina cu descrierea si dialogul. Naratorul relateaza obiectiv intamplarile la persoana a III-a. Actiunea este mai complicata decat a schitei, are un singur fir narativ, iar firul narativ nu respecta cronologia intamplarilor. 
Actiunea nuvelei "Doua loturi" se desfasoara toamna (domnul Lefter renuntase la jacheta de vara si fusese tavalit prin noroi) la inceputul secolului al XX-lea (exista minister, loterie) in Bucuresti (sunt ca indicii "mahalaua Farfurigiilor, Strada Emanciparii, Bulevardul Pake). 
Firul epic incepe cu intriga ce cuprinde cautarile disperate ale lui Lefter Popescu, personajul principal. Expozitiunea. Lefter Popescu si-a cumparat doua bilete de loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pandele. Acesta il anunta ca biletele au iesit castigatoare dar spre disperarea lui nu le mai gaseste. Desfasurarea actiunii. Lefter rascoleste toata casa dar biletele nu sunt nicaieri. Isi aminteste ca le-a pus in jacheta cenusie de vara si afla ca sotia lui vanduse jacheta pe niste farfurii. Dupa ce, infuriat, sparge toate farfuriile, pleaca in cautarea tigancilor. Lefter recupereaza jacheta. Deoarece el a lipsit de la serviciu, este somat de seful sau sa se prezinte la minister. Trecand din nou pe la chivute, cu gand sa-si ceara scuze, Lefter este agresat de acestea. Punctul culminant: Ducandu-se la minister gaseste biletele castigatoare intr-un dosar si fericit isi depune demisia. Merge sa-si incaseze castigurile, dar este anuntat ca numerele biletelor fusesera inversate si atunci devine agresiv. Deznodamantul: Naratorul propune doua variante posibile apoi el marturiseste sincer ca nu stie ce s-a intamplat cu personajele sale. 
1 5 1