Pana acum se mai folosea cu cate ceva de la Belciug: ba trasura pentru balurile din Armadia la care trebuia sa-si duca fetele , ba " imprumuta-mi vreo doi zloti , frate Ioane pana la leafa" , ba cate altele.... Om cu om traieste. Cearta fatisa i-ar desparti ca un zid .... Se hotara deci sa caude sa indrepte lucrurile ... Mai intai trebuie sa potoleasca pornirea dascalitei impotriva preotului. Apoi are sa se faca nici nu-si aduce aminte de ce s-a intamplat si sa continue a vorbi cu Belciug, cand se vor intalni. Astfel cel putin aparentele prieteniei fiiind salvate , popa nu va putea face nimic pe fata si toate se vor intoarce in bine.
Cerintele:
1. primul pronume reflexiv din text este marca a diatezei reflexive? Da/Nu

2. Transcrie din text "
a0 un pronume relativ -
b) un pronume nehotarat-
3. Mentionwaza functia sintactica a pronumele sublinite in text.
DACA NU STITI NU RASPUNDETI....!!!!

1

Răspunsuri

2014-04-28T18:57:26+03:00
Pronume reflexiv-se hotara = pronume reflexiv, persoana a III-a, numarul singular, cazul dativ posesiv, forma neaccentuata, functie sintactica de atribut pronominal.
pronume nehotarit-ceva
Pronumele nehotărât sau nedefinit înlocuiește un dând indicații foarte vagi asupra obiectului denumit de acesta. Există foarte multe pronume nehotărâte, cu diverse specializări în privința felului de substantiv la care se pot referi: unele se referă numai la persoane (de exemplu cineva), altele numai la lucruri (ceva). Pronumele nehotărâte se diferențiază și  având sensuri specifice. Astfel, pronumele cinevaoricine și altcineva ceva sunt diferite ca sens, deși toate se referă la o persoană.