Va rog dati-mi repede argumentarea ca textul''martisor'' de ion pillat e pastel ! Dau 5 stele la cel mai bun raspuns si un ''multumesc'' fiindca nu am mai mult de 8 puncte, dar nu imi dati de pe internet site-uri scrieti cum credeti ca se compune. Nu conteaza cum e o mai modific eu daca ceva nu e in regula. Imi trebuie 15-25 de randuri!

1
va rog sa mi dati orice argumentare dar azi trebuie sa o dau profesoarei

Răspunsuri

2014-01-20T03:38:49+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Poţi începe prin a da definiţia pastelului,  o creaţie lirică în versuri ce surprinde un tablou din natură, faţă de care eul liric îşi exprimă în mod direct sentimentele.
În pastelul de faţă, este surprins începutul primăverii (după cum sugerează şi titlul - mărţişor e denumirea populară a lunii martie), cu elementele lui specifice: barza, înflorirea pomilor etc. şi renaşterea naturii.
Primele strofe surprind cele dintâi semne ale sosirii primăverii (Din zbor întâia barză..) şi rămăşiţele iernii: "Şi munţii de la Rucăr cu iarna lor îi vezi"; de asemenea, tot cu gândul la iarnă duc şi versurile: "Vezi trenul care intră încet de tot în gară" (iarna, natura (şi nu numai) e amorţită), "Te simţi legat de toate - nu poţi urni o piatră" (sugerează acelaşi sentiment de înţepenire, de lipsă de vigoare, care este împărtăşit şi de eul poetic).
Strofa 6 pregăteşte  trecerea de la iarnă la primăvară - odată cu cântecul cucului, eul liric se trezeşte treptat la viaţă: "De fiecare dată ţi-e inima mai nouă".
Dezmorţirea şi renaşterea naturii încep să fie surprinse din strofa 8: "În gară, iată trenul a început să mişte./Toţi pomii ninşi, pe dealuri îi flutură batiste" - trenul care "intra încet de tot în gară" (strofa 2) prinde viaţă, iar copacii se scutură de zăpadă (la asta se referă sintagma "flutură batiste"). În continuare, este descrisă natura specifică primăverii: "un şipot s-a trezit", "cerul limpezit", "dau muguri pretutindeni din veştedele crengi". Eul liric se identifică cu ea, iar sentimentele lui de bucurie, de speranţă şi pace sunt exprimate direct: " Ce râsete, ce chiot....", "O nouă viaţă astăzi....", "Ce pace e pe omul....". Soarele este un alt element specific anotimpului de primăvară (întrucât iarna este un anotimp mohorât, soarele se ascunde după nori etc.), iar în text este sugerat prin lumină: "cu apa ei lumina ţi-a botezat câmpia".
Trebuie să mai menţionezi şi elementele de versificaţie: numărul strofelor, tipul lor şi al rimei, măsura versurilor.
De asemenea, poţi să specifici şi prezenţa diverselor imagini artistice (vizuale, dinamice, auditive) şi a figurilor de stil.
Am încercat să-ţi ofer câteva idei, nu ştiu cât de bune sunt, nu am analizat "la sânge", dar le îmbunătăţeşti tu. Spor!

79 4 79