Răspunsuri

2014-04-27T23:13:46+03:00
Vitoria Lipan este personal principal din romanul "Balatgul" de Mihai Sadoveanu.
Caracterizarea Vitoriei este facuta de narator,de aici rezulta ca Vitoria Lipan este caracterizata direct. Vitoria este un model pentru toate femeile de la tara,aceasta pleaca in cautarea sotului ei,Nechifor Lipan care a plecat cu mioritele de la Magura pana la Dorna cu gandul de a vinde mioarele. Dupa patruzeci de zile in care Vitoria nu a stiut nimic de sotul ei aceasta pleaca dupa el din diferite motive,unul dintre acestea fiind ingrijorarea deoarece a visat ca Nechifor statea cu spatele si trecea o apa neagra. Vitoria se duce la baba Maranda si ii povesteste visul,de aici reiese ca Vitoria era o femeie superstitioasa,caracterizare indirecta prin gesturi si actiuni.
Vitoria avea valori morale deoarece aceasta e hotaraste sa o duca pe fiica ei,Minodora la manastire in timp ce ea este plecata cu Ghiorghita in cautarea sotului sau. Aceasta o trimite pe Minodora la manastire doarece Ghita C. Topor ii facea declaratii de dragoste Minodorei.
Vitoria nu se plange nicio clipa pe parcursul drumului dar cand ii gaseste cadavrul lui Nechifor aceasta isi lasa durerea sa iasa la suprafata(caracterizare indirecta facuta prin gesturi si actiuni).
Vitoria este caracterizata si prin numele sau care te duce cu gandul la victorie,ceea ce a si obtinut,trupul neinsufletit al lui Nechifor este dus acasa iar vinovatii au fost pedepsiti.(caracterizare indirecta prin gesturi si actiuni)
In concluzie,prin toate faptele evidentiate mai sus putem spune ca Vitoria Lipan este o femeie puternica si credincioasa,adica un model pentru toata lumea din satul in care traia si un model pentru femeile de la tara.
26 4 26
2014-04-27T23:31:37+03:00
Vitoria Lipan este o figura reprezentativa de erou popular,deoarece intruneste calitatile fundamentale ale omului simplu de la tara.Ea este o femeie simpla nestiutoare de carte dar cu frica de d-zeu si dotata cu destula intelepciune,abilitate si spirit de observatie reusind sa se descurce in situatii dificile.Portretul fizic reiese din caracterizarea directa a lui Sadoveanu:ochii ei caprui in care se rasfrangea lumina castanie a parului.....femeia nu mai era tanara dar avea o frumusete neobisnuita in privire.Ochii ei luceau ca-ntr-o usoara ceata in dosul genelor lungi si rasfrante in carligase.Prin caracterizarea indirecta,M Sadoveanu dezvaluie trasaturile morale ale eroinei:buna crestina,superstitioasa,priceputa,harnica,meticuloasa,o femeie inteleapta si dotata cu un acut simt al investigatiei.Vitoria Lipan este un personaj complex,acest fapt fiind conturat de faptele,gandurile si vorbele ei,prin sprijinul justitiar,setea pentru adevar,inteligenta,luciditatea,stapanirea de sine si devotamentul.Odata implinita datoria si infaptuita dreptatea,viata reintra in normal.Vitoria asumanu-si responsabilitatea totala a familiei sale.
17 4 17