Răspunsuri

2014-04-28T03:13:56+03:00
Fascismul:
Origini: Aparut ca o miscare anti muncitoreasca si annti comunista in Italia de dupa primul razboi mondial.
Cauze: Dorinta de revansarda a unei parti a conducatorilor italiei care au sustinut ca au fost pacaliti in urma tratatelor de pace de la Versailles (1918)
Masuri: Intarirea armatei, adoptarea unor masuri antimuncitoresti si abntisindicale
Asemanari/deosebiri: Au existat asemanati cu modelul nazist in sensul de a reduce liberttatile cetatenesti dar nu au adoptat o atitudine  ferma impotriva evreilor.
Propaganda: In sprijinul ideei de stat fascist s au orientat asupra trecutului aducand in contemporaneitate ideea reinfintarii imperiului roman.
Lliderii: Il Duce - Benito Mussollini, ginerele sau Ciano etc.

Nazism:
Origini: Aparut ca o dorinta de razbunare impotriva infrangerii suferite, renastererea imperiului german, crearea unui stat ARIAN, pur. 
Cauze: Climatul de nesiguranta de la sfarsit de razboi, influnta din ce in ce mai mare a bolsevicilor rusi care au dus la declansarea unor revolte muncitoresti, aversiunea fata de evrei etc. 
Masuri: crearea de batalioane paramilitare, inlaturarea fostilor aliati (de ex. Noaptea cutitelor lungi cand e asasinat fostul sau aliat Roehm), masuri segregatiniste (anti evreiesti)
Asemanari/deosebiri: Regimul nazist este un caz clasic de regim totalitarist, in care toata societatea era supusa controlului de stat.
Propaganda: S a infiintat un organ special de propaganda avand in frunte pe Goebbles un prieten de al lui Hitler. Inca de la frageda copilarie viiitorul  cetatean era format in spiritul supunerii fara de stat si respectarii reguluilor impuse de acesta.
Lliderii: Hitler, Himmler (seful SS  politia secreta), Ribbentropp (ministru de externe) etc.

Comunism

Origini: Isi are originea in ideile anarhice  aparute la sfarsitul sec. al XIX lea in Franta si Germania. Adoptate partial de miscarea socialista, aveau sa si gaseasca teren propice in Rusia tarista unde se declanseasa revolutia bolsevica.
Cauze: Implicarea politiei germane care trimite intr un tren pe Lenin si pe prietenii sai  pentru rasturnarea tarului, starea de nemultumire generala din tara legata de neajunsurile razboilului si de metodele dure adoptate de politie.
Masuri: Disparitia proprietatii individuale, cenzura totala, asasinate si mnutari de populatii, infometarea INTENTIONATA  a populatiei.
Asemanari/deosebiri: Daca in timpul celor 6 ani sub ocupatia germana au murit peste 2-3 milioane de evrei si alte populatii (prizinieri de razboi, francezi, rusi, ucrainieni, tigani), in Rusia sovietica au fost asasinati peste 20 de milioane de osameni in lagarele de concentrare (gulag) din Siberia.
Propaganda: Rusia sovietica avea  2 organe de propaganda: cel intern in care ajutorul NKVD ului   (politia secreta) era total si cel extern format de Internationala Comunista care sustinea miscarea comunista din intreaga lume (de ex. Romania era privita ca un stat imperialist deoarece Basarabia se unise cu Romania ).
Lliderii: Lenin, Stalin, Trotki, Buharin etc.