Vă rog frumos să mă ajutați și pe mine la exercitiul următor... Spune-ți părerea despre aprecierile critice ale lui I. Dodu Bălan referitoare la personajul principal din romanul Baltagul: "Vitoria Lipan nu este numai un personaj literar, ea e un simbol, simbolul omului simplu, bun și drept, dârz și hotărât, pentru care valorile etice strămoșești sunt legi imuabile. Ea ne întărește ideea că opera lui Sadoveanu esto o pledoarie pentru soarta țăranului român (...), dar și o sinteză a virtuților fizice și morale ale acestui popor."

1

Răspunsuri

2014-04-27T20:33:59+03:00
Romanul "Baltagul"este traditional,intrucat ilustreaza lumea arhaica a satului romanesc,sufletul taranului moldovean ca pastrator al traditiilor si al specificului national.I.Dodu Balan o considera pe Vitoria Lipan o figura reprezentativa de erou popular,intrunind calitatile fundamentale ale omului simplu de la tara,in care se inscriu cultul pentru adevar si dreptate,respectarea legilor si a datinilor stramosesti.
Eroina respecta cu strictete datinile stramosesti,presimtirile vin din semne ale credintei strabune si din experienta sa morala intuitiva,de aceea femeia actioneaza in functie de aceste traditii romanesti ancestrale.