Răspunsuri

  • Utilizator Brainly
2014-04-27T09:47:05+03:00
Cucii se adapteaza la medii foarte variate, singura lor pretentie fiind existenta unei vegetatii bogate (arbori, tufisuri) in care sa se poata ascunde si unde sa gaseasca si hrana necesara. Ii putem intalni deci in paduri, in zonele cultivate, pe tarmuri, in regiunile mlastinoase si chiar in zonele alpine. Se pare ca, totusi, dintre toate acestea, cucul prefera padurile de foioase.
Cea mai mare ciudatenie a acestei pasari consta in felul in care isi creste puii. Sau, mai corect spus, in modul in care nu si-i creste... Este, din acest punct de vedere, un “parazit”, un “profitor”, caci isi plaseaza ouale in cuiburile altor zburatoare. Cucul nu isi construieste nici un cuib. Atunci cand vine vremea sa faca oua (in jur de 10 - 13), femela cauta cuiburile altor zburatoare (de obicei, de talie mica). Pasarelele fiind plecate, cucul-femela vine la cuibul strain si isi lasa aici cate un ou, care seamana - in mod ciudat - cu cele ale “gazdei”. Pentru ca aceasta sa nu isi dea seama de siretlic, cucul fura unul dintre ouale din cuib, pe care apoi il sparge si il mananca. Cand este vorba despre cuiburi mai greu accesibile, unde nu poate intra decat printr-un mic orificiu, cucul-femela face oul pe pamant, dupa care il ia in cioc si il introduce cu grija in cuibul strain. La intoarcere, “proprietarii” cuibului nu-si dau seama de ceea ce s-a petrecut si clocesc oul de cuc impreuna cu celelalte, ca si cum le-ar apartine (au fost gasite oua de cuc in cuiburile a circa 100 de specii diferite de pasari!). De obicei, puiul de cuc iese din ou inaintea celorlalti pui si se dezvolta mai repede. Nu dupa multa vreme, desi este inca orb si golas, incepe sa arunce din cuib, unul cate unul, ouale sau puisorii pasarii-gazda. In final, micul cuc ramane singur, bucurandu-se de toata atentia parintilor adoptivi si primind de la acestia intreaga hrana. Consuma in cea mai mare parte insecte. Daca nimereste in cuibul unei pasari care il hraneste doar cu seminte, cum ar fi ciocarlia, puiul de cuc nu va supravietui acestui regim “vegetarian”.
Hrana cucilor consta, deci, in insecte, paianjeni, tot felul de viermisori, miriapode si mai ales omizi mari (asa-numitele “omizi paroase”, care nu sunt agreate de alte pasari). Din acest motiv, cucul este o pasare folositoare, care merita protejata, caci are un rol sanitar, curatand copacii de aceste omizi
8 4 8