Am de facut un referat la biologie, clasa a 9-a despre diferenta dintre meioza si mitoza, dar trebuie sa impart foaia in jumatate si pe o parte sa scriu cum e la meioza, si la cealanta cum e la mitoza :/ ma puteti ajuta? va rog :o3

1

Răspunsuri

2014-01-19T19:09:17+02:00
Meioza are loc la organismele cu reproducere sexuată, fiind un tip particular de diviziune în care se pornește de la celule diploide și se ajunge la celule haploide sau gameți, prin unirea cărora rezultă zigotul diploid (celula unică) de la care pornește dezvoltarea unui nou organism pluricelular complex.
Celulele fiice rezultate în urma mitozei au un număr egal de cromozomi (material ereditar), repartizat uniform în nucleul celular. Această diviziune asigură creșterea continuă, diferențierea celulară și continuitatea genotipului, având loc în celulele somatice aflate în plină creștere și în țesutul embrionar. 
Mitoza (gr. mitos = fir)
Este tipul de diviziune celulară prin care celula somatică se multiplică, ducând la creșterea organismelor pluricelulare. Cuprinde diviziunea nucleară și diviziunea citoplasmatică, rezultând astfel două celule fiice identice. Mitoza este un proces continuu, dar pentru ușurarea înțelegerii succesiunii fenomenelor, ea a fost împărțită didactic în 4 faze: profaza, metafaza, anafaza și telofaza. Intefaza, sau etapa metabolică, nu este o parte a mitozei, deși este frecvent inclusă în descrierea procesului de diviziune, fiind plasata înaintea profazei. Ea este însă o fază a ciclului celular și este împărțită în stadiile G1, S și G2.
Diviziunea celulară este baza reproducerii organismului. Perioada dintre 2 diviziuni mitotice se numește ciclu celular. Acesta cuprinde interfaza și diviziunea celulară împărțite în următoarele etape: G1- perioada pesintetică, S-perioada sintetică, G2- perioada postsintetică, M- mitoza (diviziunea). - See more at: http://anatomie.romedic.ro/diviziunea-celulara-mitoza-si-meioza#sthash.hVKCqoNK.dpuf

mersi, dar nu ma ajuta prea mult... :/
Mitoza
Este caracteristică celulelor somatice.
În rezultatul dividerii se obţin două celule diploide.
Este compusă dintr-o singură diviziune.
Profaza este de scurtă durată.
Cromozomii omologi nu formează organizat bivalenţi.
Nu se formează sinapsa (complexul sinaptonemal).
De regulă, nu apar chiasme şi nu are loc crossing-overul.
În profază nu se sintetizează suplimentar ADN.
În anafază spre poli migrează câte o cromatidă din fiecare cromozom.
am gasit si eu asta... mersi oricum :*
Meioza
Este caracteristică celulelor germinale.
În consecinţa dividerii se obţin patru celule haploide.
Este compusă din două diviziuni succesive.
Profaza are o durată lungă (în comparaţie cu cea a mitozei) şi este alcătuită din 5 stadii succesive.
Cromozomii omologi în profaza I formează bivalenţi.
În profaza I se formează sinaptonul.
În profaza I are loc (cu o frecvenţă destul de înaltă) crossing-overul.
Meioza În profază se poate sintetiza suplimentar o mică cantitate de ADN (0,3% z ADN şi 0,1% p ADN).
În anafaza I spre poli migrează câte un cromozom din fiecare bivalent.