Buna ziua. Ma puteti ajuta cu urmatoarea tema?

Mergeam asa,/Cand deodata in fata mea,/S-au desfacut doua drumuri:/Unul la dreapta,/Si altul la stanga,/Dupa toate regulile simetriei./Am stat,/Am facut ochii mici,/Mi-am tuguiat buzele,/Am tusit,/Si-am luat-o pe cel din dreapta/(Exact cel care nu trebuia,/Dupa cum s-a dovedit dupa aceea)./Am mers pe el cum am mers,/De prisos sa mai dau amanunte./Si dupa aceea in fata mea s-au cascat doua/Prapastii:/Una la dreapta/Alta la stanga./M-am aruncat in cea din stanga,/Fara macar sa clipesc,fara macar sa-mi fac vant,/Gramada cu mine in cea din stanga,/Care ,vai,nu era cea captusita cu puf!/Taras, m-am urnit mai departe./M-am tarat ce m-am tarat,Si deodata in fata mea/S-au deschis larg doua drumuri./"V-arat eu voua!'-mi-am zis-/ Si-am apucat-o tot pe cel din stanga,/In vrasmasie./Gresit,foarte gresit,cel din dreapta era/Adevaratul,adevaratul,marele drum,cica./Si la prima rascruce/M-am daruit cu toata fiinta/Celui din dreapta.Tot asa,/Celalalt trebuia acum,celalalt.../Acum merindea imi e pe sfarsite,/Toiagul din mana mi-a-mbatranit,/Nu mai dau din el muguri,/Sa stau la umbra lor/Cand m-apuca disperarea./Ciolanele mi s-au tocit de pietre,/Scartaie si maraie impotriva-mi,/C-am tinut-o tot intr-o greseala..../Si iata in fata mea iar se casca/Doua ceruri:/Unul in dreapta./Altul la stanga.

1. Transcrieti din text doua cuvinte utilizate cu sens denotativ si doua cuvinte utilizate cu sens conotativ.
2. Precizeaza doua marci lingvistice de realizare a subiectivitatii in versurile: ,,Gramada cu mine in cea din stanga,/Care,vai,nu era cea captusita cu puf!"
3. Precizeaza elementul imaginarului poetic care exprima / sugereaza indecizia,in acest text liric despre drama optiunii.
4. Mentioneaza rolul utilizarii verbelor la perfectul compus,in textul poetic.
5. Explica semnificatia a doua dintre figurile de stil identificate in versurile: ,, Acum merindea imi e pe sfarsite./Toiagul din mana mi-a-mbatranit,/Nu mai dau din el muguri,/Sa stau la umbra lor/Cand m-apuca disperarea,/Ciolanele mi s-au tocit de pietre,/Scartaie si maraie impotriva-mi,/C-am tinut-o tot intr-o greseala..".
6. Prezinta in 8-10 randuri,un punct de vedere argumentat despre maniera in care este interpretat mitul labirintului in poezie( de exemplu: tragic sublim, grotesc,absurd,ironi,etc.).
7.Explica relatia dintre inceputul si finalul textului dat,avand in vedere ideea poetica si mijloacele artistice.

1

Răspunsuri

2014-04-26T11:54:02+03:00
1.in fata mea,doua ceruri,merindea, ciolanele
4. verbele la perfect compus exprima trecutul , nuantandu-l
7.relatia consta in faptul ca la inceput se nuanteaza faptul ca el merge sa caute ceva iar sfarsitul ii aduce gasirea acelui ''ceva'' magic care cuprinde tot tinutul

doar acestea le-am stiut rezolva. sper sa iti fie de ajutor!


4 3 4