Despartiti in propozitii frazele de mai jos si spune felul lor :

1. Dar trebuie sa scoboare , sa strabata o padure , ca sa urce din nou spre tancuri .

2. Si mam-mare se hotareste sa stea in coridor , pe un geamantann strain , sa pazeasca pe Goe , sa nu se mai intample ceva puisorului.

3. Auzise vorbinduse-se in casa ca omul va trebui sa mearga la padure, sa aduca un car de varfuri, din cele ramase din iarna.

4. Evident ca ar fi putut spune ca mi-a adus o carte sau ca a venit sa-mi faca un comision, dar nu spunea nimic .

5. Si, fiindca Pisicuta, din iarba inalta in care statea inmormantata pana la gat , sforaia deznadajuit , ma dusei s-o dezleg din pripon si s-o aduc intre intarituri .

6. T
rec furnici ducand in gura de faina marii saci ,
Ca sa coaca pentru nunta si placinte , si colaci.
Si albinele-aduc miere , aduc colb marunt de aur ,
Ca cercei din el sa faca cariul , care-I mester faur .

7. Od
ata, vara, pe-aproape de Mosi, ma furisez din casa si ma duc, ziua miaza-mare, la mos Vasile, fratele tatei cel mai mare, sa fur niste cirese; caci numai la dansul si inca la vro doua locuri din sat era cateun cires varatic, care se cocea-palea de Duminica Mare.

8.
El simţise de mai-nainte că fraţii săi îi poartă sâmbetele şi, când se mai lăsă frânghia ca să-l ridice şi pe el, dânsul legă o piatră şi puse căciula dasupra ei, ca să-i cerce.

9. Imi pare bine c-aveti incredere-n mine si faceti intocmai cum v-am spus , ca sa ajungeti sus .

1

Răspunsuri

2014-04-24T15:54:47+03:00
Dar trebuie sa coboare/sa strabata o padure/ca sa urce din nou spre tancuri.a)propozitie verbala b)predicativa c)subiectiva
 Si mam-mare se hotareste/ sa stea in coridor , pe un geamantann strain/ , sa pazeasca pe Goe/ , sa nu se mai intample ceva puisorului
.A
uzise/ vorbinduse-se in casa ca omul/ va trebui/ sa mearga la padure/, sa aduca un car de varfuri, din cele ramase din iarna./ 

4. Evident ca ar fi putut /spune/ ca mi-a adus o carte/ sau ca a venit/ sa-mi faca un comision/, dar nu spunea nimic /.

5. Si, fiindca Pisicuta, din iarba inalta in care statea inmormantata pana la gat/ , sforaia deznadajuit/ , ma dusei/ s-o dezleg din pripon/ si s-o aduc intre intarituri .

6. T
rec furnici/ ducand in gura de faina marii saci/ ,
Ca sa coaca pentru nunta si placinte , si colaci./
Si albinele-aduc miere /, aduc colb marunt de aur  /,
Ca cercei din el sa faca cariul ,/ care-I mester faur /.

7. Od
ata, vara, pe-aproape de Mosi, ma furisez din casa/ si ma duc, ziua miaza-mare, la mos Vasile, fratele tatei cel mai mare/, sa fur niste cirese/; caci numai la dansul si inca la vro doua locuri din sat era cateun cires varatic/, care se cocea-palea de Duminica Mare.
 
8. El simţise de mai-nainte că fraţii săi/ îi poartă sâmbetele şi/, când se mai lăsă frânghia ca/ să-l ridice şi pe el/, dânsul legă o piatră/ şi puse căciula dasupra ei/, ca să-i cerce.

9. Imi pare bine c-aveti incredere-n mine/ si faceti intocmai/ cum v-am spus/ , ca sa ajungeti sus ./