Răspunsuri

2014-04-23T21:23:30+03:00
Poti sa scrii despre faptul ca este o femeie credincioasa si sa te legi de ideea ca se duce intai la preot inainte de a pleca in calatorie, tine post 40 de zile si asa mai departe, ca participa la toate obiceiurile religioase pe care le intalneste pe traseu
1 5 1
2014-04-23T21:25:23+03:00
  Caracterizarea Vitoriei Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu o actiunecomplexa, desfasurata pe mai multe planuri, cu un numar mai mare de perssonaje,antrenate in conflicte puternice. In romanul sadovenian  Baltagul, personajul principaleste Vitoria Lipan, personaj reprezentativ pentru categoria oamenilor din comunitatea rurala.
Fiind un personaj tipic , Vitoriei i se precizeaza si  statutul social  . Mama si sotieiubitoare, femeia este reprezentativa pentru o intreaga categorie umana. Are doi copii:Gheorghita si Minodora, pe care incearca sa-i educe in spiritual traditiei.
Portretul moral  al Vitoriei ete dezvaluit preponderent prin mijloacelecaracterizarii indirecte, trasaturile muntencei reiesind din faptele, gesturile si vorbeleacesteia. Paleta trasaturilor se imbogateste indirect din actiune, caci femeia este o fire dinamica.
Relatiile cu alte personaje , alt mijloc indirect de caracterizare, dezvaluie inVitoria o fire sireata, buna cunoscatoare a oamenilor. Stie ce sa intrebe, la cine sa apelezesi, cu o inteligenta ascutita, deduce foarte correct cursul evenimentelor. Desi intristata dedisparitia lui Nechifor, pe care simte ca l-a pierdut pentru totdeauna, nu ezita sa simulezeveselia atunci cand intalneste o cumetrie pe drum. In felul acesta, demonstreazacapacitatea de disimulare, dar si de intelegere a lumii in toata complexitatea ei, lume incare limita dintre viata si moarte, dintre veselie si tristete este foarte fragila.
Baltagul ramane in literature romana, asa cum afirma Nicolae Manolescu,romanul unui suflet de munteanca, o opera epica realizata in primul rand in jurul unui personaj feminine complex.