Răspunsuri

2014-04-23T21:35:38+03:00
  Caracterizarea Vitoriei Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu o actiunecomplexa, desfasurata pe mai multe planuri, cu un numar mai mare de perssonaje,antrenate in conflicte puternice. In romanul sadovenian  Baltagul, personajul principaleste Vitoria Lipan, personaj reprezentativ pentru categoria oamenilor din comunitatea rurala.
Fiind un personaj tipic , Vitoriei i se precizeaza si  statutul social  . Mama si sotieiubitoare, femeia este reprezentativa pentru o intreaga categorie umana. Are doi copii:Gheorghita si Minodora, pe care incearca sa-i educe in spiritual traditiei. Pe timpul cateste plecata alaturi de Gheorghita, femeia o trimite pe Minodora la manastire pentru a i se savarsi educatia si pentru a o sti in siguranta.
Portretul moral  al Vitoriei ete dezvaluit preponderent prin mijloacelecaracterizarii indirecte, trasaturile muntencei reiesind din faptele, gesturile si vorbeleacesteia. Paleta trasaturilor se imbogateste indirect din actiune, caci femeia este o fire dinamica.
Baltagul ramane in literature romana, asa cum afirma Nicolae Manolescu,romanul unui suflet de munteanca, o opera epica realizata in primul rand in jurul unui personaj feminine complex.