Un taran a semanat cu grau 1 intreg si o doime ha, de pe care a obtinut 3600 kg/ha. Din graul obtinut a macinat daoua cincimi. jumatate din graul ramas l-a vandut 390 lei/kg, iar din cantitatea de faina obtinut a vandut 30% cu 990 lei/kg. Cati lei a incasat taranul pe graul si faina vandute, stiind ca prin macinare graul pierde 0,12 din greutate ? Cate kg de grau si de faina i-au mai ramas ?

1

Răspunsuri

2014-04-22T19:21:40+03:00
1 intreg 1/2=  3/2= 1,5 ha
1,5*3600=5400kg de grau a obtinut
2/5 din 5400=  2/5*5400=  2160kg a macinat
0,12% se pierde prin macinare
12/100 =3/25
3/25*2160=259,2 kg se pierd 

2160-259,2=1900,8kg faina raman dupa macinare
5400-2160=3240kg grau a ramas grau nemacinat
3240:2=1620kg grau este vandut
390*1620=31 831 800de lei primeste dupa vanzarea graului

30% din 1900,8=  3/10 *1900,8=570,24kg faina este vanduta
570,24*990=564537,6 lei primeste pe vanzarea fainii

31 831 800+564 537,6=323 963 37.6 lei primeste din vanzarea fainii si a graului
2 3 2