Va rog frumos

1)Aflați valoarea raportului algebric 5-4xy/x^2+1 pentru x=y=0
2)Aflati domeniul valorilor admisibile al raportului algebric y-1/-3-0,3x
3)Amplificati raportul algebric x+3/2x-1 cu 2x-1
4)Simplificati raportul algebric pina la un raport ireductibil 3x+9/x^2+6x+9
5)Efectuati 1/x^2y+2/xy^2
6)Efectuati (x+1)^3/(x-2)^4 * (x-2)^3/x+1
7)Efectuati 3x-6/3x-1 : xy-2y/p^2-1

1

Răspunsuri

2014-04-16T20:30:08+03:00
1) pt x=y=0 fractia devine 5-4*0/0+1 = 5/1 = 5
2) y poate lua orice valore, iar numitorul trebuie sa fie diferit de 0 adica, 
    -3-0,3x ≠ 0 <=> -0,3x ≠3 <=> x ≠ -0,1 
3) raportul devine : (x+3)(2x-1)/(2x-1)² = 2x²+6x-x-3/4x²-4x+1 = 2x²+5x-3/4x²-4x+1 
4) 3x+9/x²+6x+9 = 3(x+3)/(x+3)² = 3/x+3
5) prima fractie o amplificam cu y, iar pe a doua cu x 
   => 1/x²y + 2/xy² = 2x+y/x²y²
6) (x+1)³ se simplifica cu (x+1) , ramanand (x+1)², iar (x-2)³ se simplifica cu (x-2)^4 , ramanand (x-2)
 => produsul devine (x+1)²/(x-2)

5 4 5