AM NEVOIE DE UN REFERAT DESPRE LITUANIA. REFERATUL TREBUIE SA CONTINA:

1. STRUCTURA: ASEZARE, POZITIE GEOGRAFICA, LIMITELE,UNITATI DERELIEFINVECINATE SI COORDONATE GEOGRAFICE: LONGITUDINE SI LATITUDINE

2. RELIEF: ALTITUDINI, TIP DE RELIEF, FRAGMENTARE

3. RETEAUA HIDROGRAFICA: APE STATATOARE SI CURGATOARE

4.CLIMA: TEMPERATURI, PRECIPITATII, VANTURI, TIP CLIMATIC SI PRINCIPALELE INFLUENTE CLIMATICE

DECI DACA PUTETI SA MA AJUTATI AS FI FOARTE BUCUROASA .

VA MULTUMESC!!!! :) :)

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-04-16T20:36:25+03:00
LITUANIA: Lituania este una dintre cele 3 țări baltice,având capitala Vilnius.Este așezată pe țărmul Mării Baltice,în N-E Europei.La Nord, Lituania se învecinează cu Letonia, la Est si la Sud cu Bielorusia, la Sud-Est cu Polonia și cu enclava Kaliningrad ce apartine  Rusiei, iar la Vest cu Marea Baltică.  

Peste 80% din populația Lituaniei este de etnie lituaniană si vorbește lituaniana, înrudita cu limba letonă. Printre alții aici locuiesc rusi, polonezi si bieloruși.Țărmul Lituaniei este unul coborât,încărcat cu limanuri și lagune,fără prea multe cotituri(ex:laguna Kurshskiy),aici întâlnindu-se câmpia Pajuro.

 Relieful:câmpiile din  centrul țării sunt despărțite de dealuri formate în urma depunerilor glaciare; exista un total de 758 de rauri, multe navigabile, si 2,833 de lacuri; solul este fertil. Domină relieful de câmpie cu altitudini cuprinse, în general, intre 100-150m, altitudinea maximă fiind de 293 m, în punctul Juozapines Kalnas, fiind intens modelată de ghețarii cuaternari.Solurile sunt nisipoase si argiloase.

Clima:Lituania este situată în clima moderată,maritimă.Aceasta este temperată-rece, cu o temperatură medie pe timp de iarnă de -4°C (dar poate ajunge si la -20°C), iar pe timp de vară ajunge la +18°C.

     Hidrografia Lituaniei este foarte bogată,cel mai important râu fiind Neman(ce are o lungime de 930 de km)cu direcția S-N,între Druskininkai și Kaunas, afluentul său principal fiind Villva, merge spre vest, formează granița cu Rusia și se varsă în Marea Baltică. Reteaua hidrografică este densă,mai importante fiind râurile Nemunas sau Neman, Neris, Venta; exista de asemenea numeroase lacuri, aproximativ 3000, majoritatea avand cuvete glaciare.

3 4 3