Redacteaza o compunere de 10-15 randuri in care sa prezinti doua elemente de originalitate ale poeziei ,, Visatorul'' de Lucian Blaga.
Atentie:In compunerea ta, trebuie:
- sa numesti elementele de originalitate;
- sa exemplifici aceste tasaturi pe textul citat;
- sa redactezi un continut adecvat cerintei formulate;
-sa respecti limita minima de spatiu indicata.

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-04-15T07:37:35+03:00
Se poate observa o trecere in etape de la lumea terestra la cea celesta. Paianjenul, reprezentant al unei lumi inferioare (insectele) aspira spre o lume superioara. "Raza lunii l-a trezit din somn", l-a determinat sa creada ca-si poate depasi conditia limitata, sa aspire spre transcendent. Crezand ca-si poate infrange destinul mediocru, "indraznetul...se tot zbate/ si s-azvarle" fiind in pericol sa se prabuseasca. Prabusirea ar semnifica costientizarea imposibilitatii depasirii propriei conditii.
Ca element de originalitate este utilizarea descrierii tabloului liric  urmat de autointerogarea autorului: De ce se zbate?
De asemeni o nuanta proprie si originala o constituie finalul in care cititorului nu i se mentioneaza ce s a intamplat pana la urma. Cititorul va avea astfel ocazia sa se transpuna in locul autorului si sa termine el poezia.
Este de fapt o alegorie: "visatorul" poate fi omul ce aspira spre transcendent, spre depasirea propriei conditii de muritor. Destinul nu poate fi infrant, iar incercarea de a te impotrivi destinului duce spre moarte. De aici si compatimirea, tristetea din finalul poeziei:"...mi-a teama/ c-o sa cada-visatorul."

38 4 38
multumesc
nu , eu iti multumesc !!!
eu multumesc pt stelutze :d