Un elex a rezolvat un numar de probleme . Daca in prima zi a rezolvat 2/5 din numarul de probleme , a doua zi a rezolvat 5/6 din rest , iar a treia zi restul de 10 probleme , sa se calculeze :
a) cate probleme a rezolvat elevul in cele 3 zile
b) cate probleme a rezolvat in prima zi

2

Răspunsuri

2014-04-13T22:30:48+03:00
X-nr de probleme
2/5 din x=2/5*x=2x/5-in prima zi
x-2x/5   5x-2x/5=3x/5-restul
5/6 din 3x/5=5/6*3x/5=x/2-a doua zi
2x/5+x/2+10=x aducem la acelasi numitor
4x+5x+100=10x
9x+100=10x
9x-10x=-100
-x=-100
x=100
2*100/5=40-in prima zi
100/2=50-a doua zi
10-a treia zi
2014-04-13T22:41:52+03:00
E si mai usor grafic
/------/-----/-----/-----/-----/  nr de probleme 2/5= primele 2 segmente
             /--/--/--/--/--/--/ reiau ultimile 3 segmente si le scriu ca fiind 6, apoi rezolv invers 1/6 = 1 parte = 10 probleme (rezolvate in ziua 3)
5/6 = 5 parti = 5x10=50 probleme (rezolvate in ziua 2) 
3/5=6/6=50+10=60probleme
deci 1 segment = 60:3=20
2/5=2 segmente = 40 probleme (rezolvate in ziua 1)
Total 40+50+10=100