Răspunsuri

2014-04-12T16:40:46+03:00
În anul 1601, în timpul unei șederi la Praga, a fost portretizat de pictorul Egidius Sadeler, care a menționat pe marginea portretului aetatis XLIII, adică "în al 43-lea an al vieții", ceea ce indică drept an al nașterii lui Mihai anul1558.[1] Domnul Pătrașcu cel Bun, considerat multă vreme ca fiind tatăl nelegitim al lui Mihai, a murit în 1557. Împrejurarea ca Pătrașcu să fi avut relații extraconjugaleîn anul morții sale apare ca foarte improbabilă, având în vedere faptul că a murit în urma unei lungi boli, pentru tratarea căreia a cerut medici de la Sibiu.[2] Ipoteza ca Mihai să fi fost fiul postum al lui Pătrașcu a fost exclusă și de Petre Panaitescu, cu argumente onomastice, genealogice, precum și pe baza cronicilor de epocă.[3]
ce ai sunt in clasa a 7 a
iarta-ma
bn bn cu placere apropo
am primit...ms mult
este suficient ce mi-ai trimis
2014-04-12T16:41:52+03:00
Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (n. 1558, - d. 9 august 1601Turda) a fost bănișor de Strehaiastolnic domnesc și ban al Craiovei, apoi Domn al Țării Românești și, pentru o perioadă (în 1600), conducător de facto al tuturor celor trei țări medievale care formează România de astăzi: Țara RomâneascăTransilvania și Moldova.La sfârșitul anului 1588 devine stolnic al curții lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rău. În septembrie 1593, cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar și al otomanilor după ce a plătit o sumă record[7] de 1,5 milioane de galbeni[7],[sursa nu confirmă] a devenit voievod al Țării Românești, efectiv de pe 11 octombrie.Aderă la "Liga Sfântă" creștină, constituită din inițiativa Papei Clement al VIII-lea, din care inițial făceau parte Statul Papal, Spania, Austria, Ferrara, Mantova și Toscana (Anglia și Polonia au manifestat rezerve față de politica de cruciadă a papalității). Ulterior aderă și Transilvania, considerată factor decisiv în atragerea în alianță a celorlalte două state românești, Moldova și Țara Românească. Aron Vodă, domnul Moldovei semnează un tratat cu împăratul habsburgic la 16 septembrie 1594, oferind astfel un motiv în plus lui Mihai Viteazul să decidă, cu acordul boierilor, intrarea în alianța antiotomană.Domnie1593 - 1601 (Țara Românească)
1599 - 1600 (Transilvania)
1600 (Moldova)
Născut1558
Orașul de Floci sau Drăgoești, Vâlcea[necesită citare]
Decedat9 august 1601
Turda
PredecesorAlexandru cel Rău (Ț. Rom.)
Andrei Báthory (Transilvania)
Ieremia Movilă (Mold.)
SuccesorRadu Mihnea (Ț. Rom.)
Ștefan Bocskay (Trans.)
Ieremia Movilă (Mold.)
Căsătorit cuDoamna StancaUrmașiNicolae Pătrașcu
Domnița Florica
TatăPătrașcu cel BunMamăTeodora Cantacuzino

Vestea vitejiei domnitorului s-a raspandit in tarile Europei. Numele sau era pomenit cu mare slava.
Prin schimbarea conducatorilor din tarile vecine, Mahai, vasandu-se inconjarat de inamici si fara vreo speranta de ajutor, a hotarat sa cucereasca Transivania si Moldova. In 1599, in urma victoriei de la Selimbar, impotriva principului maghiar din Transilvania, s-a proclamat principe al Transilvaniei. Romanii l-au primit cu mare bucurie pe Mihai ic cetatea Alba Iulia. In 1600, Mihai a trecut munti cu oastea in Moldova. Si aici, poporul l-a primit cu stigate de slava, ca pe un viteaz eliberator.
In anul 1600, Mihai Viteazul a infaptiit Unirea Tarii Romanesti, Ardealui si Moldovei. Intaia oara, poporul roman s-a aflat sub conducerea aceluiasi domn.
Desi Unirea n-a putut fi pastrata mult timp din cauza uneltirilor care au dus la uciderea in chip miselesc a marelui domn, unitatea a ramas in mintea poporului roman ca un ideal de lupta care s-a implinit in anul 1918.
Domnitorul Mihai s-a jerfit eroic pentru libertatea si unirea Tarilor Romane. A avut multe victorii si de aceea poporul l-a numit Viteazul.