Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-04-11T19:54:55+03:00
Aspirina se izolează din medii biologice prin extracţie cu solvenţi organici din mediu acid.   Reziduul se tratează cu 1-2 ml hidroxid de sodiu 1 N şi se fierbe 10 minute . După răcire se acidulează cu acid clorhidric 10% şi se adaugă două picături de clorură de fier(III) 1%. Se obţine o coloraţie violetă .Aspirina se poate obtine si natural din coaja de salcie (si nu numai) care contine acid salicilic.Se culege coaja de pe ramurelele de salcie, se usuca dupa care se va macera in apa la cald.Dupa indepartarea apei prin evaporare preparatul se va usca foarte bine pt a fi macinat pina cind se va ajunge la o pulbere foarte fina.Acesta este cel mai primitiv procedeu pt obtinerea aspirinei, ulterior s-au adus mai multe imbunatatiri pina la realizarea aspirinei in conditii de laborator.

          Aspirina in laborator se obtine prin incalzirea fenoxidului de sodiu perfect uscat, cu CO2 si se obtine salicilatul de sodiu, din care se pune in libertate prin acidulare acidul salicilic.Aceasta constituie sinteza acizilor fenolici.Reactia decurge astfel atunci cind se lucreaza intr-un vas inchis,sub o presiune de CO2 de 6 atm la 125grade C.Acesta este singurul procedeu aplicat in laborator astazi pt obtinerea aspirinei.


5 4 5
  • Utilizator Brainly
2014-04-11T21:24:09+03:00
Aspirina sau  acidul acetilsalicilic  
Procedeul de obţinere a aspirinei în laborator, utilizează ca materie primă acidul salicilic.Reactivi necesari:- 2 g acid salicilic - 3 g anhidridă acetică - 1-2 picături acid sulfuric concentrat - acid acetic şi apă in volume egale; sau 6 ml alcool – pt recristalizare,formula 
C6H4(OOCCH3)CO2H
1 5 1